Rökta räkor med aioli

38 röster

Ojoj, rökta räkor är bara så gott. Här serverade med hemmagjord saffransaioli.

Vad gör jag med äggvitorna som blir över? Här är ett par tips

Pers mandeltårta med rabarber


Pavlovatårta med lemon curd


Mousserande fläderblomssorbet


Visa mer

Du behöver

  • 1 Aburök eller annat fabrikat (följ respektive instruktion för rökning)
  • alspån
  • 800 g färska räkor
  • havssalt
  • citron och dill till garnering

Saffransaioli

  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 0,5 lime
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt och peppar, efter smak
  • 0,5 g saffran, ca 1 pkt

Gör så här

  1. Räkor
    Gör i ordning röken och rök räkorna i 10-15 minuter.
  2. Salta räkorna något med havssalt. Servera med aiolin här nedan.
  3. Saffransaiolin
    Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
  4. Tillsätt äggulorna.
  5. Rör sedan droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  6. Smaka av aiolin med salt, peppar och saffran.
3 mars 2011

laddar fler recept

Laddar fler recept