Per Morbergs västerbottenpaj

1,5 h
8 - 10 bitar
Per Morbergs västerbottenpaj
Foto: Martin Löf

Per Morbergs recept på västerbottenpaj, en smakrik paj med västerbottensost. Recept från  Morberg lagar husmanskost.

Den här pajen är alltid rätt. Dock vågar jag påstå att den åtta gånger av tio står på bordet i augusti – när det serveras kräftor./Per Morberg


6 november 2012
1,5 h
8 - 10 bitar

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g västerbottensost, grovriven
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk eller vispgrädde
  • Salt och nymalen peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Pajdeg
    Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
  5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  6. Fördela västerbottensost i pajskalet.
  7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Servera gärna västerbottenpajen med en blandad sallad.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Rivjärn från kända varumärken

Rivjärn från kända varumärken Se fler

Fler goda recept