Kökets trädgård avsnitt 5: Ingefära närbild

Odla ingefära hemma

Visste du att du enkelt kan odla och bli självförsörjande på något så exotiskt som ingefära? Med liten insats och aningens tålamod kan du se fram emot att skörda och njuta av närodlad ingefära, i ditt eget hem!

Ingefära är en utmärkt gröda för dig som vill testa något nytt! Likt potatis förökar den sig under jord men till skillnad från potatisen där en potatis kan ge upp till 1 kg skörd så dubblar ingefäran sin storlek under jord.

Se Kökets trädgård: Odla ingefära

Odla

Köp färsk ekologisk ingefära i mataffären. Se till att ingefäran är fast och frisk utan synliga skador eller mögel. Skär ingefäran i bitar, se till att varje bit har minst ett eller två "ögon" (små, runda utbuktningar där skotten kommer växa ut sen).
Öga på ingefära

Ingefära växer på bredden så välj en kruka som är vid nog för att ge den tillräckligt med utrymme att växa. Se till att krukan har dräneringshål i botten för att undvika att det blir för blött i krukan. Fyll på med planteringsjord och lägg ingefärsbiten med "ögat" uppåt. Fyll på med mer jord och låt lite av ingefäran sticka upp ovanför jorden.
Ingefära är en tropisk växt så ställ krukan i ett varmt och ljust läge utan för mycket direkt sol.
Ingefära skott i jord När ingefäran satt skott vet du att ingefärsplantan har börjat växa.

Skotten blir sen till långa gröna stjälkar med smala spetsiga blad, fortsätt under den här tiden att vattna med näringslösning. Ingefärans rötter gillar inte när det blir för blött så se till att hålla jorden jämnt fuktig.
Ingefära med stjälkar och blad Så här ser ingefäran ut efter ca 2 månader.

Skörda

Efter ca 8 månader är det dags att skörda. Gräv försiktigt upp roten och skaka av jorden. Bryt av så mycket av roten som du vill ha och lägg sedan tillbaka resterande del i jorden och låt den fortsätta växa.
När temperaturen sjunker under 12 grader är det dags att ta in ingefäran om du har odlat den utomhus. Ställ den på en ljus plats och spraya då och då bladen med vatten för att undvika att plantan drabbas av spinn.
Skala ingefära med kniv Tips! Använd baksidan av en kniv eller en tesked när du skalar ingefära så förlorar du inget av "köttet".
Skördad ingefära förvaras bäst i lufttät behållare i kylen. Den går också bra att frysa - skala och skär knölen i mindre bitar och frys in. På så sätt har du alltid tillgång till ingefära.

Favoritrecept med ingefära