Torskgryta med lime och ingefära

POPULÄRT
koket.se
Torskgryta med lime och ingefära
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Torskgryta med lime och ingefära

15 ingredienser

40 m

Fiskgryta med torskrygg, sambal oelek, lime och champinjoner. Perfekt fredagsmiddag!

Tips: Så kokar du perfekt ris - se videon!

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,2 l kycklingbuljong (eller fiskbuljong)
  • 3 citrongräs
  • 6 cm ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 bananschalottenlökar
  • 5 limeblad
  • 200 g små champinjon, halverade
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker
  • 2-3 msk sambal oelek
  • 10 körsbärstomater, halverade
  • 4 limefrukter
  • 1 kruka koriander
  • 500 g torskrygg
  • kokt jasminris, till servering

Gör så här

  1. Koka upp buljongen. Skala av det yttersta av citrongräset och skär bort de torra ändarna. Banka citrongräset, skär i ca 5 cm bitar och lägg i den kokande buljongen. Citrongräset skall bara ge smak och inte ätas när rätten serveras.
  2. Skala och skiva ingefära, vitlök samt bananschalottenlök och tillsätt i buljongen tillsammans med
  3. kaffirlimeblad och svamp. Låt koka i 10 minuter så smakerna gifter sig.
  4. Tillsätt tomater, fisksås, socker, sambal samt pressa saft av 3 lime i soppan. Låt få ett uppkok.
  5. Plocka korianderbladen från stjälkarna. Spara bladen och hacka stjälkarna.
  6. Skär torsken i munsstora bitar och lägg i den kokande soppan. Dra av från värmen och låt stå med lock i 5 minuter. Smaka av med ev mer lime, socker och fisksås.
  7. Finhacka koriander. Häll upp soppan i djupa skålar, toppa med koriander. Servera genast med nykokt jasminris och en klyfta lime.