Torskgryta med lime och ingefära

40 m
4
Spela video Torskgryta med lime och ingefära
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 1,2 l kyckling- eller fiskbuljong
  • 3 citrongräs
  • 6 cm ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 bananschalottenlökar
  • 5 kaffirlimeblad
  • 200 g små championer, halverade
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker
  • 2-3 msk sambal oelek
  • 10 körsbärstomater, halverade
  • 4 lime
  • 1 kruka koriander
  • 500 g torskrygg
  • kokt jasminris, till servering

Gör så här

  1. Koka upp buljongen. Skala av det yttersta av citrongräset och skär bort de torra ändarna. Banka citrongräset, skär i ca 5 cm bitar och lägg i den kokande buljongen. Citrongräset skall bara ge smak och inte ätas när rätten serveras.
  2. Skala och skiva ingefära, vitlök samt bananschalottenlök och tillsätt i buljongen tillsammans med kaffirlimeblad och svamp. Låt koka i 10 minuter så smakerna gifter sig.
  3. Tillsätt tomater, fisksås, socker, sambal samt pressa saft av 3 lime i soppan. Låt få ett uppkok.
  4. Plocka korianderbladen från stjälkarna. Spara bladen och hacka stjälkarna.
  5. Skär torsken i munsstora bitar och lägg i den kokande soppan. Dra av från värmen och låt stå med lock i 5 minuter. Smaka av med ev mer lime, socker och fisksås.
  6. Finhacka koriander. Häll upp soppan i djupa skålar, toppa med koriander. Servera genast med nykokt jasminris och en klyfta lime.
Kommentera receptet

Fler goda recept