• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Morots- och linssoppa med chili och ingefära

18 röster
40 min
4
morots och linssoppa med ingefära och chili
Foto: Frida Wismar

Receptet är från boken Always Hungry av Sofia Henriksson, Bonnier fakta. 

Always Hungry Sofia henriksson

"En snabb, billig och ljuvligt god vegetarisk soppa som värmer även de kallaste dagarna på året. Den här rätten var standard både på middags- bordet och i lunchlådan när jag var student i Lund. Receptet grundar sig faktiskt på en otroligt fin soppa som jag åt en regnig novemberdag i Köpenhamn." /Sofia

40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 morötter
  • 1 potatis (stor)
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 dl röda linser
  • vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 1 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skär morötter, potatis, och lök i större bitar. Finhacka vitlök, ingefära och chili.
  2. Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
  3. Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.
  4. Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar. Koka till potatisen och moroten är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
2 april 2020