Sparrispannacotta med Kalix-löjrom

POPULÄRT
Sparrispannacotta med Kalix-löjrom
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Sparrispannacotta med Kalix-löjrom

14

9 steg att laga

10 ingredienser

En suverän pannacotta på sparris som serveras med gräslök och Kalixrom.

Att tänka på vid inköp av vit sparris:

1. att stängerna är jämna, raka och inte visar några rost fläckar
2. knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten
3. doften skall vara fräsch och inte sur
4. sparris som har legat torkar, men färsk sparris ska sjunga när man gnider dem mot varandra
5. då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, därav får du bekräftat att sparrisen är färsk

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 800 g vit sparris
  • 80 g Kalix löjrom
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 1 fiskbuljongtärning (eller kalvbuljongtärning)
  • salt
  • vitpeppar
  • citron, rivet skal av
  • 2,5 gelatinblad

Topping:

  • gräslök

Gör så här

  1. Koka upp sparris skalen med kalv eller fiskbuljong och de rivna citronskalen i gräddmjölken.
  2. Låt skalen dra cirka 10 – 15 minuter, vid sidan av spisen.
  3. Sila bort skalen, nu bör du har cirka 5 dl vätska kvar.
  4. Tillsätt, det i kallt vatten blötlagda gelatinet och rör ut i den varma vätskan.
  5. Smaksätt med salt och malen vitpeppar om det behövs. Observera att löjrom kan ha hög sälta.
  6. Låt panna cottan stelna, i något trevlig glas, i kylen.
  7. Toppa med gräslök och löjrom.
  8. Sparrisen kan du servera före, i vinägrette eller efter panna cottan med hollandaisesås.
  9. Smaklig måltid!