Marie Mandelmann: ”Klart du ska odla hemma!”

Vi vill väl alla bli lite mer som Marie från Mandelmanns gård i TV4? Kolla in hennes tips på grödorna som funkar att odla även i stadsråttans köksträdgård!

Paret Marie och Gustav Mandelmann har kravmärkt djurhållning och odlar allt möjligt året om på den egna gården Djupadal på Österlen. Självhushåll kanske känns en bit bort för oss andra, men även med ett ljust fönster eller en solig balkong i stan finns det många saker som är lätta att odla för eget bruk. Marie Mandelmann uppmuntrar absolut alla att testa:

– Det bästa med att odla själv är ju att du har så nära till maten! Du behöver inte handla utan har allting färskt hemma. Och sen kan du skörda direkt ner i matlagningen, det är ju så härligt!  

Finns det någon grönsak du tycker är lite underskattad och bortglömd? 

– Kålrabbi kanske! Och pumpa eller vintersquash som det också heter. Det borde vi äta mer av under vintern. Kålrabbi är så gott i sallad och pumpa är bara att skära i bitar och ugnsbaka med örter, nötter och lite riven ost. Jättegott! Eller skär i tunna skivor och pickla den!

Gratinerad vintersquash med hasselnötter >>

Picklad vintersquash >>

Fler härliga recept från Mandelmanns gård! >>

Marie tipsar: bästa grödorna för nybörjaren

1. Örter

– Basilika, persilja och mynta, det är mångfalden som gör matlagningen rolig, säger Marie. Klart du ska odla örter! Driv upp från frö eller plantera om plantorna från grönsaksdisken.

RECEPT: Gör örtsalt på Mandelmanns vis >>

2. Sallad

– Färsk sallad är så fint att ha! Välj tät plocksallad som du kan skörda allt eftersom, eller satsa på stora vackra salladshuvuden!

3. Potatis

–Inget är ju så gott som nyskördad potatis, eller hur? I en stor kruka eller hink på ca 8-10 liter går det alldeles utmärkt att odla på balkongen. 

Redaktionen tipsar! Läs mer om hur du gör på Odla.nu >>

4. Gurka och tomat

– Funkar bra om du har ett ljust fönster! Enkelt och kul. Så när solen börjar titta fram i februari. 

Fler tips!

Recept från tv-programmet Mandelmanns gård