Marie Mandelmann: ”Klart du ska odla hemma!”

Drömmer du också om självhushåll efter att ha sett härliga Mandelmanns gård på TV4? Köket-redaktionen vill börja odla hemma NU, så vi tog oss en pratstund med Marie Mandelmann om vilka grödor som funkar bäst för lilla köksträdgården eller balkongen. Läs Maries tips och sätt igång!

Paret Marie och Gustav Mandelmann har kravmärkt djurhållning och odlar allt möjligt året om på den egna gården Djupadal på Österlen. Men även med ett ljust fönster eller en solig balkong i stan finns det många saker som är lätta att odla för eget bruk!

– Det bästa med att odla själv är ju att du har så nära till maten! Du behöver inte handla utan har allting färskt hemma. Och sen kan du skörda direkt ner i matlagningen, det är ju härligt! säger Marie Mandelmann. 

Finns det någon grönsak du tycker är lite underskattad och bortglömd? 

– Kålrabbi kanske! Och pumpa eller vintersquash som det också heter. Det borde vi äta mer av under vintern. Kålrabbi är så gott i sallad och pumpa är bara att skära i bitar och ugnsbaka med örter, nötter och lite riven ost. Jättegott! Eller skär i tunna skivor och pickla den!

Gratinerad vintersquash med hasselnötter >>

Picklad vintersquash >>

Fler härliga recept från Mandelmanns gård! >>

Sugen på att odla själv? Börja med detta! 

1. Örter

– Basilika, persilja och färsk koriander, det är mångfalden som gör matlagningen rolig, säger Marie. Klart du ska odla örter!

Örtsalt på Mandelmanns vis >>

2. Sallad

– Färsk sallad är så fint att ha! Välj tät plocksallad som du kan skörda allt eftersom, eller satsa på stora vackra salladshuvuden!

3. Potatis

–Inget är ju så gott som nyskördad potatis, eller hur? 

4. Gurka och tomat

– Funkar bra om du har ett ljust fönster!

Fler tips!

Recept från tv-programmet Mandelmanns gård