Att lägga in hela päron är en bortglömd delikatess! En oöppnad burk håller minst 4 månader om päronen är täckta i sockerlagen och en öppnad burk håller 1 till 2 veckor.
Skala små fina päron och behåll pinnen på päronet. Lägg päronen i vatten med lite citron så att de inte blir bruna medan du gör smaksättningen.
Koka upp en kastrull med 4 dl socker och 4 dl vatten samt den smaksättning du vill ha. Rör runt så smaksättningen blandas. Marie använde 3 olika smaksättningar i 3 olika kastruller, vaniljstång som delas och skrapas ur, saffran och björnbär och dadelvindruvor.
När vatten och socker kokat upp, dra av kastrullen från spisen.
Lägg några päron i kastrullen och koka upp på nytt. Koka på lagom värme, ungefär som du kokar potatis. Päronen är klara när de börjar mjukna men fortfarande är lite al dente.
Häll upp päronen och sockerlagen på rena glasburkar och sätt på lock. Förvara i kylen. Öppnad burk håller 1 till 2 veckor. Oöppnad burk håller minst 4 månader om päronen är täckta i sockerlagen.