Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Skala och riv rödbetorna fint, du behöver 2 dl. Lägg det rivna i en sil över en bunke och pressa ut saften. Spara den till glasyren.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner det smälta smöret och mjölken. Blanda resten av ingredienserna till kakbottnen i en annan bunke, häll i äggsmeten och rör ihop. Vänd ner de rivna rödbetorna.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter – prova med en sticka att den inte är kladdig i mitten. Låt svalna något i formen innan du stjälper upp kakan.
Chokladkräm
Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull på svag värme, ta av från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen löst sig.
Skär kakan så att du får tre bottnar och lägg dem på ett fat. Bred chokladkräm mellan bottnarna.
Frosting
Vispa smör och florsocker till en fluffig och slät smet. Vispa i färskosten, droppa i rödbetssaften och blanda till en slät kräm igen. Bred och spritsa ut glasyren på tårtan, toppa med lite riven choklad och pudra över kakaopulver.