Hjälmarenpudding med gös, lax och kräftor

59 röster
60 m
10
Hjälmarenpudding med gös, lax och kräftor
Foto: Mikael Göransson/TV4
60 m
10

Du behöver

  • 1 knippe färsk lök
  • smör och olivolja
  • salt och vitpeppar
  • 300 g lax, filead och benad
  • 300 g gös, filead och benad
  • 200 g dill
  • 1,5 kg potatis, kokt och skivad
  • köttet från 2 kg skalade kräftor
  • 10 ägg
  • 8 dl grädde
  • 2 dl kräftspad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Hacka och stek löken “blank” i lika delar olivolja och smör. Krydda löken med salt och peppar.
  3. Skär lax och gös i tunna skivor. Hacka dillen med stjälkarna.
  4. Smöra en stor gratängform och grunda med ett lager skivad kokt potatis. Strö över dill och lägg ut ett lager blandad fisk och kräftor. Salta och peppra på fisk och kräftlagret. Toppa det första omgången med lök. Fortsätt varva ingredienser tills formen är full.
  5. Gör äggstanningen. Blanda ägg, grädde och kräftspad. Häll på äggstanningen så att det täcker puddingen. Toppa med hela dillvippor.
  6. Baka Hjälmarenpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Servera med Ernst goda kräftsås och gärna med en sallad på tunt hyvlad fänkål och rå sparris som blandas med citron och olivolja, salt och peppar.
17 augusti 2017

Fler goda recept