Flamberade äpplen i panna

Flambera med Tareq Taylor

Att flambera kan verka krångligt och enbart vara ett moment som ofta görs i matsalen på restaurang för att imponera på gästerna. Men faktum är att flambering handlar väldigt mycket om att tillföra smak, när alkoholen bränns bort kommer de runda, smakrika aromerna fram. Ta hjälp av kocken Tareq Taylor och bli ett proffs på att flambera du med.

Bokomslag Tekniker, tips och genvägar av Tareq Taylor Text och bilder är hämtade ur Tareq Taylors bok Tekniker, tips & genvägar: 50 recept Foto: Simon Bajada

Att välja sprit

Det finns mängder med olika spritsorter att använda vid flambering. Som regel handlar det om att välja en smakrik starksprit. Använd en spritsort med hög alkoholhalt, den bör vara 40 procent eller högre. Beroende på vad du ska flambera kan olika spritsorter passa mer eller mindre bra. Kött, fisk och efterrätter flamberas oftast i smakrik sprit som konjak eller annan brandy, whisky eller calvados.

I desserter kan du även använda sötare sprit som exempelvis rom eller starkare likörer. Crêpes Suzette flamberas oftast i en citruslikör som Grand Marnier eller Cointreau, och till äppeldesserter används calvados. Men slösa inte bort din finaste konjak när du flamberar. Du kan lika gärna använda en enklare spritsort.

Flambera äpplen i stekpanna Foto: Simon Bajada

Så här gör du

• Flamberar gör du i slutet av tillagningen som det sista momentet när själva maten redan är färdiglagad.
• Använd en stekpanna, traktörpanna eller sauteuse. Välj en som klarar höga temperaturer och gärna en med raka kanter, så att flammorna inte sticker ut åt sidorna.
• Slå på spriten över den varma maten. Häll inte på för mycket sprit – några centiliter räcker. Pannan får inte vara för het, då brinner alkoholen för häftigt och lågorna kan slå ett par meter upp i luften. En lyckad flambering har behärskade lågor.
• Tänd på spriten vid kanten av pannan. Tänk på att sprit antänds fort och att lågorna är svåra att se.
• Låt spriten brinna ut. Servera omgående.

Flamberade äpplen med vaniljglass Recept på Tareqs calvadosflamberade äpplen med vaniljglass
Foto: Simon Bajada

Det senaste från Tareq Taylor

POPULÄRT
Tareqs falafel med hummus och sallad
Tareq Taylor profil ny