Lohmanders Grillad spetskål och entrecôte och bearnaiselohmanders logo vit bakgrund

Bli ett proffs vid grillen - tips och recept!

Att grilla den perfekta köttbiten är en hel konstform i sig – och åsikterna om hur man ska göra är många! Så visst kan allt vara förvirrande, särskilt för nybörjare. Vad är bäst, kol eller briketter? Vad är skillnaden på marinad och glaze? Och vilken temperatur ska köttet ha? Här delar vi med oss av härliga recept och enkla tips för att lyckas med grillningen. Och glöm inte såsen!

Kol eller briketter?

Grillkol ger snabbt hög värme, mer rökighet och karakteristisk smak. Å andra sidan kan värmen bli lite ojämn och kol brinner ut snabbare. Briketter brinner lite längre, ger jämnare värme och är lättare att kontrollera. Dock tar de längre tid att tända och är något dyrare. Så om du planerar att grilla mycket, större köttdelar eller under längre tid så är briketter det bästa valet. Om du ska grilla mindre bitar, korvar eller tunna skivor kött, då är grillkol att föredra.

Tips! Testa att blanda grillkol och briketter för en riktigt bra glöd!

Rätt temperatur på grillen

Se till att ha en bra glöd innan du lägger på köttet, det kan ta runt 30 minuter. Sträva efter en temperatur på 150-200 grader; vid högre temperaturer riskerar köttet att brännas. Du reglerar enklast värmen genom att justera spjällen på grillen.

Marinad, glaze eller rub?

Marinad är en blandning av olja, syra och kryddor vars uppgift är att möra upp köttet och ge god smak. Låt köttet ligga i marinaden i god tid innan grillning. Glaze är en tjockare sås med mer sötma som ska ge en karamelliserad yta. Den ska penslas på under grillningen. Rub är torr kryddblandning som gnids in i köttet före grillning. Det ger en krispig yta och djup smak. Tänk på att fint nötkött som i sig är smakrikt gör sig bäst med bara salt och peppar.

Tips! Testa det här receptet på smakrika grillspett med ajvarmarinad.
Grillspett med ajvar Se recept

Vilken temperatur ska köttet ha?

Olika köttdetaljer grillas på olika sätt beroende på tjocklek och önskad innertemperatur. Lägg köttet direkt över glöden för att få en fin yta. Om det är en tjockare köttbit kan den behöva flyttas till indirekt värme eller helt enkelt gå klart i ugnen för att få rätt temperatur. Här är rekommenderade innertemperaturer för att få köttet medium – ta några grader under för rare och några grader över för well done. När det kommer till fläsk och kyckling är det viktigt att det är genomstekt.

Fläskfilé 68-70°
Fläskkarré 80-85°
Fläskkotlett 70°
Flintastek 70°

Entrecôte 58-60°
Flankstek 56-58°
Biff ryggbiff 55-60°
Oxfilé & rostas 55-60°

Kycklingfilé 72°
Kycklingben och kycklingklubba 80-82° (intill benet)

Lammentrecôte 60-65°
Lammfilé 58-60°
Lammracks 58-60°

Lax 50-55°
Vit fisk 52-56°
Tonfisk 31-32°

Goda såser och tillbehör

Lohmanders Spicy and lemon Och nu till det viktigaste av allt! Duka fram smarriga tillbehör som potatissallad, grillad spetskål, bröd på grillen och smakrika såser - Såsiologi med Lohmanders! Testa årets sommarsmak 2024 - Bearnaise med en fräsch citronsmak i kombination med en kryddig touch av Mellanösternköket. Bearnaise Spice & Lemon passar perfekt till grillat! Se recept och mer inspiration här nedan.

Goda recept till grillkvällen

Lohmanders Grekiska potatisklyftor med tzatziki
Lohmanders Pitabröd med marinerad fläskkarré och tzatziki
Kyckling Tagliata
Lohmanders Grillade pimientos de padron