Wonton och gyoza, Jonas Svenssons recept

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Wonton och gyoza, Jonas Svenssons recept

18 ingredienser

Jonas gör två sorters ångade wontons, ena med räkor och andra med kyckling. Dessutom blir det stekta gyozas med fläsk i.

Ingredienser

portioner
  • 2 knippen salladslök
  • 20 cm ingefära
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 0,5 spetskål
  • 2 morötter
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g kycklingfärs
  • 200 g asc-räkor
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 äggvita
  • 1 förp wontonark
  • 1 förp gyozadeg

Till servering

  • svart risvinäger
  • chiliolja
  • japansk soja

Gör så här

  1. Finhacka salladslök, vitlök, ingefära och chili. Strimla spetskålen tunt och riv morötterna på rivjärn.
  2. Finhacka räkorna och blanda med 1 tsk vitlök, 1 tsk chili, 1 tsk hackad koriander, äggvita och 1 msk maizena.
  3. Blanda spetskålen med fläskfärs och morötter och smaksätt med 1 tsk ingefära, 1 tsk vitlök och 1 tsk chili.
  4. Blanda sedan kycklingfärsen med koriander, 1 msk maizena, 1 tsk chili, 1 tsk ingefära, 1 msk hackad mynta och 1 knippe salladslök hackat.

Att vika

  1. Se till att ha wonton och gyoza tinat. Wonton använder vi till räkfärsen och kyckling. Gyoza till fläsk.
  2. Använd en blomspruta som du fyller med vatten och spraya lätt över arken när du placerat ut dom på bänken (gör ca 6 st åt gången). Fyll arken med fyllningen och vik ihop.
  3. När ni vikt dumplingsen så lägg dom på tallrik och sätt in i kylen. Ca 3 av varje sort p/p är lagom mängd för en varmrätt.
  4. Wonton ångar du antingen i ett ångeri eller sjud försiktigt i vatten i ca 2 minuter.
  5. Gyoza steker vi i olja tills de börjar få färg, häll därefter på ca 1 dl vatten och sätt på lock. Vänd stekpannan upp och ner på en tallrik och garnera med lite salladslök, koriander mynta, chili.
  6. Servera med chiliolja, soya, svart risvinäger och ris.