I samarbete med FELIX

Visste du detta om gurkor?

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet. Och familjen Jönssons släkt i Andersborg i Skåne har hållit på nästan lika länge.
Men visste du också att....

1. En gurka innehåller över 95% vatten. 5 stora gurkor täcker nästan en dagsranson på 2 liter vatten.

2. Gurkan tros komma från Indien, där den odlats sedan 4000 år tillbaka.

3. Gurkan är egentligen inte en grönsak utan en frukt och är kusin med melon, pumpa och squash.

4. Gurkan kommer från familjen gurkväxter med ungefär 35 olika arter. Här i Sverige är slanggurkan, den tjocka inläggningsgurkan och Västeråsgurkan (Druvgurka) de vanligaste. 

5. Gurksäsongen i Sverige är kort, från juli-september. Familjen Jönsson som odlar gurkor för Felix gör hela skördearbetet för hand, från att binda upp plantorna, plocka bort skott och blad för att ge gurkorna mycket ljus och utrymme, till själva slutmomentet med skörd i september.

6. Världens största gurkproducent är Kina. Sverige är dock nästan självförsörjande, viss import sker under vintersäsongen då gurkorna kommer från Holland och Spanien. 

7. Gurka är en perfekt bas om man vill göra juicer och hälsodrinkar. Den har en mild smak och högt vatteninnehåll.

8. Förvara inte färsk gurka och tomat ihop. Tomat avger etylengas som gör gurkan gul och seg. Gurka går utmärkt att förvara i rumstemperatur i några dagar, men den perfekta temperaturen att förvara gurka i är 12-14 grader.

9. Om du odlar gurka i gynnsamma förhållanden som växthus eller drivbänk kan din gurka växa fler centimeter per dygn.

10. Gurka passar till de flesta maträtter. Från sushi, sallader, till smörgåstårta och pannbiff med potatismos och lingon. I Felix sortiment hittar du favoriter som Ättiksgurka, Snittgurka, Saltgurka, Smörgåsgurka och Bostongurka. 

11. Visste du att inlagd ättiksgurka var Felix första produkt? Herbert Felix var en ung entreprenör från Tjeckosolovakien som med sin passion för gurkor och konserver startade Sveriges första ättiksfabrik i Eslöv, 1939.

12. Det sägs att gurka kan motverka dålig andedräkt. Skiva en gurka och tryck den mot gommen i 30 sekunder. Fytokemikalierna i gurkan tar tydligen död på illaluktande bakterier.

13. Gurka är en favorit hos både stora och små. Från krispiga gurkstavar, inlagda och picklade, till gott tillbehör i burgaren. Prova det här gudomliga goda receptet med gurka, äpple - och coleslawsallad och mozzarellaost.

Vegetariskt

Snabbt & lättlagat