Ugnsbakad torsk med dillpotatis, brynt smör, pepparrot, ägg och räkor

50 röster
45 m
4
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g färsk torskrygg
  • 16 små potatisar
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 600 g färska räkor
  • 100 g pepparrot
  • 3 ägg, kokta
  • 25 g smör, smält
  • salt och peppar
  • 200 g smör, att bryna
  • smör, till formen
  • salt

Gör så här

  1. Bena ur torsken och placera den på en smörad plåt. Krydda med några vrid på kvarnen av salt och peppar.
  2. Skrubba potatisen och lägg den i en kastrull med saltat vatten.
  3. Medan potatisen kokar river du pepparroten fint, skalar räkorna, samt kokar och hackar äggen. Strax innan potatisen blivit helt färdig ställer du in fisken i ugnen på ca 180 grader. Bäst resultat får man om man använder en digitaltermometer för att mäta innertemperaturen. Den bör vara 52-56 grader, då är fisken färdig. Detta tar ca 15 minuter beroende på fiskens tjocklek.
  4. Vid servering delas potatisarna i halvor och blandas med det smälta smöret samt den finhackade dillen.
  5. Brynt smör
    Detta bör göras när fisken står i ugnen. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. När smöret börjar koka måste man röra kontinuerligt så att inget bränner vid. Efter en stund kommer smöret att ge ifrån sig en nötig ton och själva skummet lägga sig en aning. Då är smöret klart. Ställ omedelbart kastrullen i ett bad med kallt vatten för att avstanna processen. Låt svalna en aning, men det får inte bli kallt! Svalnar det för mycket går det att värma på försiktigt igen.
  6. Montering på tallrik
    Lägg några av de dillslungade potatisarna i mitten på tallriken. Placera en bit torsk ovanpå. Toppa med en handfull räkor, hackat ägg samt riven pepparrot. Sist, men inte minst, häller du det varma brynta smöret över fisken. Se till att få med de små bruna partiklarna i botten på det brynta smöret. Det är där mycket av smaken sitter.
22 mars 2016

Fler goda recept