Trädgårdskalendern juni header ny

Trädgårdskalender JUNI

Juni är månaden som kan vara både kall, blåsig, solig, varm och regnig. Nyhetsmorgon besöker Linda Schilén på Överjärva gård och ser vad hon pysslar med nu i juni och så bjuder vi på några handfasta tips att tänka på.
koket.se
Trädgårdskalendern juni header ny

Slå på klippet och se Linda Schilén prata om trädgårdspyssel i juni.

Avhärdning
Juni kan vara underbart varm och solig - medan nätterna kan vara nyckfulla och kalla och till och med bjuda på frost. Så avhärdning är A och O inann du flyttar ut dina växter permanent. Och när du väl flyttat ut dina unga plantor så kan de även behöva skydd mot den starka försommarsolen - växter kan bränna sig i solen precis som vi. En fiberduk fungerar bra som skydd mot de starkaste strålarna mitt på dagen och vid kalla nätter.

Knölar
Har du dahliaknölar, liljor ochh gladioulus så är det dags att plantera ut dom så fort risken för nattfrost är över.

Vattna grönsakerna
Har du växthus eller en varm balkong med grönsaker, glöm inte att vattna regelbundet nu - och vädra om det blir för varmt på dagarna.

Ohyra
Börja kika redan nu efter ohyra - så minskar du risken för större angrepp. Plocka sniglar på kvällar, tidiga mornar och direkt efter regn. Håll koll på olika vecklarlarver som gillar äppelblom, rosor, vinbär och andra buskar. Odlar du kål - täck noggrannt med kålnät redan tidigt innan du ens hittat larver.
Rådjuren kommer både regelbundet och på spontanbesök - det mest lyckosamma skyddet är att spraya fårfett (Tricogarden) på det du är rädd om i trädgården.

Gödsla
Det är lätt att glömma bort gödslingen, men försök gödsla varje vecka, speciellt grödor och blommor som växter i begränsade utrymmen och krukor.

Dags att plantera
Nu knakar det ute i naturen och allt växer. Passa på att plantera buskar, träd och perenner redan nu i början för att det ska rota sig fint och bli härdiga inför vintern. Var noga med jorden - det lönar sig i längden. Gräv både tillräckligt djupt och brett runt om och förbättra gärna jorden med kogödsel.

Köksträdgården
Nu är det dags att tjuva tomaterna på små skott och kupa potatisen. Det är inte försent att anlägg örtaträdgård och har du inte redan gjort det - bind upp gurkor, bönor och andra klättrande godsaker... för nu går det undan!

Galet gott med gurka