Odla gurka

Odla gurka - 6 enkla tips

Att odla gurka är både enkelt och oerhört roligt - oavsett om du har växthus eller balkong (eller ett köksfönster!). Här har vi samlat 6 steg för att komma igång.

Odla gurka Det finns en uppsjö av olika gurkor att välja på idag. Ska du odla i pallkrage eller ute i trädgården så använder du bäst frilandsgurkor.
Odlar du i kruka så passar lite mindre gurkorsorter som inte blir så tunga bäst. I växthus passar de flesta gurkor. Viktigt är att du har en näringsrik och väldränerad jord. Alla gurkor slukar vatten och i ett växthus är det extra viktigt att hålla jorden fuktig.

Oavsett var din gurkplanta ska ta vägen så behöver den försås inomhus i april-maj, för att sedan planteras ut ca tre veckor senare.

  1. Välj frö efter var du ska plantera ut din gurka. Läs noga på fröpåsen hur just din gurksort vill ha det beroende på var i Sverige du befinner dig.

  2. Använd såjord och så ett frö per såkruka. Ställ krukorna varmt, ca 25 grader. För att hålla sådden fuktig kan du täcka med plastfolie.

  3. När det tittar upp ett litet skott ur jorden är det viktigt att ställa krukorna ljust, är det för mörkt blir plantorna rangliga.

  4. Så fort gurkskotten blivit lite stadigare är det dags att skola om dem till större krukor. Gurkornas rotsystem är väldigt ömtåliga, så var försiktig när du hanterar dem. Till skillnad från tomaten så är gurkans stjälk otroligt känslig, den vill inte hamna under jord och inte heller bli för fuktig, då får den lätt röta.

  5. När det sedan är dags att flytta ut plantorna till din plats (friland, växthus, balkong) är det viktigt att frosten är över och att jorden har minst 15 grader. Det är också viktigt att avhärda plantorna, dvs vänja plantorna dagtid vid sin nya växtplats. Är solen extra stark kan du behöva skydda nykomlingarna lite från det starka solljuset.

  6. Oavsett växtplats vill gurkor ha näringsrik, djup jord att växa i. De vill ha extra näringsboostar och mängder av vatten för att trivas och frodas. För att bli starka och skjuta många skott behöver de växtstöd för att inte gå av. Gurkorna skördas när de börjar bli lite runda i änden.

Så odlar du en gurkgardin i köksfönstret! Pssst... vill du odla gurkor i ditt köksfönster behöver du välja en självpollinerande gurksort, sk partenokarpa, som bara har honblommor. Kolla in när Victoria Skoglund gästar TV4 Nyhetsmorgon och pratar om sin "gurkgardin" i köksfönstret.

Galet gott med gurka