Västerbottenspaj med räkor och löjrom

Västerbottenspaj med räkor och löjrom
Foto: TV4

Västerbottenspaj med räkor och löjrom

34

13 ingredienser

40 min

En svensk klassiker med lyxiga tillbehör. Receptet ger fyra små pajer.

**Dryck till maten
**Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier (ett vitvin från Alsace, torrt och inslag av gråpäron och honung). Artnr 12105.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

pajdeg

  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde
  • salt

Tillbehör

  • räkor
  • löjrom
  • crème fraîche
  • rödlök, finhackad
  • gräslöksstrån

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
  3. Tryck ut degen i fyra små pajformar och nagga lite lätt med en gaffel.
  4. Lägg formarna i frysen medan du förbereder pajfyllningen.
  5. Fyllningen
    Blanda ingredienserna till fyllningen.
  6. Förgrädda pajskalen i ca 10 minuter, ta ut dem och häll i fyllningen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter.
  8. Dekorera pajen med räkor, löjrom, crème fraîche, finhackad rödlök och några gräslöksstrån. Ringla lite crema di balsamico på tallriken för lite trevligare presentation.