Tartar på tonfisk - Frida Ronges recept

4 röster
45 min
4
Tartar på tonfisk - Frida Ronges recept
Foto: TV4

Tartar på tonfisk och jordärtskocka serverad med picklad enokisvamp och vitlöksdashi. 

Visa mer
45 min
4

Du behöver

Tonfisktartar

  • ca 200-300 g MSC-märkt färsk tonfisk
  • 1 förp enokisvamp
  • 30 g macademianötter
  • 2 jordärtskockor
  • 4 msk olivolja
  • 4 g torkade alger, t ex dulsetång
  • salt
  • svartpeppar
  • vattenkrasse, rättikaskott eller mangoldskott

Pickleslag till svamp

  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk salt

Vitlöksdashi

  • 400 g vatten
  • 10 g kombu (eller 5 ark noriblad)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • svartpeppar
  • 2 tsk salt

Garnering

  • 40 g störkaviar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Rosa macadamianötterna i 35 minuter alternativt rosta dem i en torr stekpanna på låg värme. Hacka sedan ner nötterna och spara till senare.
  2. Skär av roten av enoki svampen ca 1 cm. Dela svampen i mindre bitar och blanda ihop risvinäger, socker, vatten, salt och svampen i en kastrull. Koka upp lagen och låt svalna i rumstemperatur.
  3. Vitlöksdashi
    Blanda kallt vatten och nori alternativt kombu i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter, låt dra i 10 minuter till. Sila buljongen. Riv vitlöken på ett microplane eller en vitlökspress. Vitlöken kan bli väldigt stark så använd lite av vitlöken först och addera mer efter smak. Tillsätt vitlöken i dashin och en halv citron, salt och en nypa svartpeppar. Ställ i kylskåpet tills den blivit kall.
  4. Tonfisktartar
  5. Blötlägg dulsetången. Blanda ihop tonfisken med jordärtskockorna, hackade macadamianötter och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Lägg en stansring i botten av tallriken. Lägg i tartaren och platta ut försiktigt till en jämn yta. Ta bort stansringen. Garnera tartaren med den picklade enokisvampe, dulsetång och vattenkrasse. Om önskat lägg på en tesked med störkaviar ovanpå tartaren och krassen.
  7. Avsluta med att hälla ca 0,5 dl buljong i skålen.
19 november 2018

Laddar fler recept...