Tartar på tonfisk - Frida Ronges recept

Tartar på tonfisk - Frida Ronges recept
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Tartar på tonfisk - Frida Ronges recept

20 ingredienser

45 min

Tartar på tonfisk och jordärtskocka serverad med picklad enokisvamp och vitlöksdashi.

Ingredienser

portioner

Tonfisktartar

  • ca 200-300 g färsk tonfisk (MSC certifierad)
  • 1 förp enokisvamp
  • 30 g macademianötter
  • 2 jordärtskockor
  • 4 msk olivolja
  • 4 g torkade alger (t ex dulsetång)
  • salt
  • svartpeppar
  • vattenkrasse (eller rättikaskott eller mangoldskott)

Pickleslag till svamp

  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk salt

Vitlöksdashi

  • 400 g vatten
  • 10 g kombu (eller 5 ark noriblad)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • svartpeppar
  • 2 tsk salt

Garnering

  • 40 g störkaviar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Rosa macadamianötterna i 35 minuter alternativt rosta dem i en torr stekpanna på låg värme. Hacka sedan ner nötterna och spara till senare.
  2. Skär av roten av enoki svampen ca 1 cm. Dela svampen i mindre bitar och blanda ihop risvinäger, socker, vatten, salt och svampen i en kastrull. Koka upp lagen och låt svalna i rumstemperatur.

Vitlöksdashi

  1. Blanda kallt vatten och nori alternativt kombu i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter, låt dra i 10 minuter till. Sila buljongen. Riv vitlöken på ett microplane eller en vitlökspress. Vitlöken kan bli väldigt stark så använd lite av vitlöken först och addera mer efter smak. Tillsätt vitlöken i dashin och en halv citron, salt och en nypa svartpeppar. Ställ i kylskåpet tills den blivit kall.

Tonfisktartar

  1. Skär tonfisken i ca 1x1 cm stora kuber. Skala och skär jordärtskockorna i mindre kuber, ca 0,5 cm. Lägg jordärtskockan i vatten så det inte oxiderar.
  2. Blötlägg dulsetången. Blanda ihop tonfisken med jordärtskockorna, hackade macadamianötter och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Lägg en stansring i botten av tallriken. Lägg i tartaren och platta ut försiktigt till en jämn yta. Ta bort stansringen. Garnera tartaren med den picklade enokisvampe, dulsetång och vattenkrasse. Om önskat lägg på en tesked med störkaviar ovanpå tartaren och krassen.
  4. Avsluta med att hälla ca 0,5 dl buljong i skålen.