Hur gör man västerbottenpaj?
Hur gör man västerbottenpaj?
8 ingredienser
1,5 h
Klassisk västerbottenpaj med krämig ostfyllning och snyggt lock.Titta på klippet för att se hur du gör.
Se Caroline Ahlqvist laga receptet

Ingredienser
pajdeg
- 200 g smör
- 200 g vetemjöl + extra mjöl till utbakning
- 4 msk vatten, kallt
Fyllning
- 200 g Västerbottensost, grovriven
- 2 ägg
- 2 dl mjölk (eller vispgrädde)
- salt
- peppar, nymalen
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
- Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut hälften av degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
- Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
- Fördela riven västerbottensost i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över den rivna osten.
- Kavla ut resterande deg till locket, du behöver addera extra mjöl. Skär remsor och dekorera din paj. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.