Sockerärt

Så och odla ärter

Ärter är en utmärkt nybörjargröda som tacksamt växer på såväl friland som i stora krukor på balkongen. Sår du i omgångar kan du se fram emot att skörda söta och krispiga ärter hela sommaren lång.

Se Kökets trädgård: Odla ärter

Olika sorters ärtor

Sockerärtor har platta baljor med frön som ännu inte är fullt utvecklade. Man äter hela baljan.
Brytsockerärtor är lite köttigare än sockerärtorna med nästan fullt utvecklade frön. Även här äter man hela baljan.
Spritärter är de klassiska ärterna som vi ofta köper i frysdisken. Hela baljan går att äta om den fortfarande är liten. Spritärtorna är köldtåliga.
Märgärter har likt spritärter gröna omogna frön, men de är sötare och kräver mer värme för att växa.
Kokärter skördas sent på hösten när ärterna har torkat, till exempel gråärter. De används vanligtvis efter torkning och kräver längre tillagningstid än de gröna varianterna. Sockerärter har en söt smak och kan ätas direkt - en riktig delikatess.

Sådd

  • Ärter trivs bäst i soliga områden med väl dränerad, näringsrik jord. Se till att välja en plats i din trädgård där ärterna får minst 6-8 timmars sol varje dag. De trivs lika bra på friland som i en större kruka.
  • Ärter kan antingen sås direkt utomhus när jordtemperaturen är minst 10 grader eller förosås inomhus några veckor innan utplantering.
  • Lägg gärna ärterna i blöt 8-12 timmar före sådd, det skyndar på groddningen. Sår du direkt så se till att vattna rikligt.
  • Så och plantera i en mullrik och väldränerad jord som är grundgödslad och inte är för rik på kväve. Ärter binder själva kväve i luften som sen går ner i växtens rötter och därefter ut i jorden. Det är därför ärter är en utmärkt växt för att förbättra jordkvalitén.
  • För att fylla på med näring räcker det med att lägga gräsklipp eller annat organiskt material mellan ärtplantorna. Detta håller fukten kvar i jorden, kväver ogräset och tillför extra näring allteftersom det bryts ner.

Klättrande växtsätt

Eftersom ärter växer som klättrande växter behöver de stöd. Låt plantorna klättra på spaljéer, staket eller speciella ärtstöd för att få stöd. Ärterna har lite känsliga rötter så se till att planera placering och stöd för att undvika att behöva flytta plantan. Det finns både höga och låga sorter, välj de som passar dig och din trädgård bäst. Gör ett enkelt klätterstöd av bambupinnar som du sticker ner i krukans jord.

På friland funkar armeringsjärn och snöre som du binder upp allteftersom plantorna växer utmärkt som växtstöd.

Skörd

Ärter är redo för skörd efter ca 50-70 dagar, lite beroende på vad det är för sort - kolla vad som står på fröpåsen.
Skörda regelbundet, ju mer du skördar desto fler blommor och därmed nya ärter kommer plantan att ge.
När säsongen är över klipper du av plantorna i höjd med jorden och låter rötterna var kvar i jorden - där bryts de ner och ger näring till marken. Nyskördade märgärter att förvälla och frysa in.

Visste du att...

  • Gula ärtor, precis som gröna ärter, börjar sin tillväxtcykel som gröna frön. När de mognar och närmar sig skördetid ändrar de färg till den karakteristiska gula nyansen som gula ärtor har.

  • Ärter är en utmärkt vegetabilisk källa till protein. Dessutom är de fiberrika, har ett lågt fettinnehåll och är en bra källa till olika vitaminer som C, K och olika B-vitaminer samt mineraler som järn, kalium och magnesium.

  • Gula ärtor är klimatsmarta och tar lite resurser att odla. Och de passar till så mycket mer än den klassiska ärtsoppan. Varför inte testa i en bolognese, i en kryddig variant på ärtor med fläsk eller svensk variant på hummus.

Ärtor för den otålige - så här odlar du ärtskott:

Recept med ärtor