Merguez med gula ärtor och mynta

koket.se
Merguez med gula ärtor och mynta
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Merguez med gula ärtor och mynta

12 ingredienser

20 m

Tommys variant på ärter med fläsk. Fläsk byts mot kryddig mergueskorv och spiskummin, citron och mynta ger rätten en modern twist.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g torkade gula ärtor, blötlagda över natten
  • 1 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tomat, riven
  • 8 merguezkorv (färska av god kvalité)
  • matolja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka färsk mynta, grovt skuren
  • 1 citron, skalet

Gör så här

  1. Blötlägg torkade ärtor över natten, eller minst 6 timmar.
  2. Koka ärtorna mjuka i vatten tillsammans med lagerblad och en hel skalad lök.
  3. Hacka den andra löken och vitlöken fint, fräs sedan mjuka i olivolja.
  4. Tillsätt spiskummin och låt fräsa några sekunder. Tillsätt riven tomat och sänk värmen.
  5. När det återstår 5 minuter på ärtorna, vispa i kastrullen med en ballongvisp. Sila sedan bort skalen, lättast går att ta upp dem med en hålslev. Ta även upp löken.
  6. Låt ärtorna koka i vätskan, utan lock, tills de reducerats ordentligt och blivit lite mosiga.
  7. Stek korven på hög medelvärme i olja i en panna till den är tillagad rakt igenom.
  8. Tillsätt ärtorna i lök- och tomatröran. Smaka av med salt och peppar, krydda med färsk mynta och citronskal.
  9. Servera röran toppad med stekt korv.

Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från mynta och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din rätt. /Köket-redaktionen