• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ängamat med potatis, sockerärter och persilja

Ängamat med potatis, sockerärter och persilja
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ängamat med potatis, sockerärter och persilja

4 steg att laga

16 ingredienser

25 m

Siri Barjes recept på den klassiska soppan Ängamat. Enkel mat med både massor av smak och nyttiga grönsaker! 

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 2 morötter
  • 1 blomkål
  • 6 potatisar, helst färska
  • 150 g sockerärtor
  • 2 rödlökar (eller 3 färska lökar)
  • 200 g färsk spenat
  • 1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • persilja, hackad

Serveras med

  • bröd
  • smör
  • ost

Gör så här

  1. Dela potatis och morot i trevliga lite större bitar. Dela blomkålen i buketter, hacka upp blasten och dela stammen i trevliga bitar. Hacka löken grovt, använder du färsk lök hacka även blasten.
  2. Smält smöret i en kastrull och stek lök, potatis och morot tills löken är glansig, det ska inte få för mycket färg. Tillsätt blomkålen och rör runt.
  3. Häll i vattnet samt grönsaksbuljongen, grädde och koka tills potatisen är mjuk, ca 5 min. Vänd ned sockerärter och låt koka 1 minut, dra sedan kastrullen från värmen.
  4. Tillsätt spenaten samt salta och peppra ordentligt. Toppa med hackad persilja och servera tillsammans med bröd, smör och ost!
TIPS!
Filodegspaj med fetaost, färsk spenat och solrosfrön

Fler vegetariska recept