Ängamat med potatis, sockerärter och persilja
Ängamat med potatis, sockerärter och persilja
16 ingredienser
25 m
Siri Barjes recept på den klassiska soppan Ängamat. Enkel mat med både massor av smak och nyttiga grönsaker!
Ingredienser
- 2 morötter
- 1 blomkål
- 6 potatisar (helst färska)
- 150 g sockerärtor
- 2 rödlökar (eller 3 färska lökar)
- 200 g färsk spenat
- 1,5 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 msk smör
- salt
- peppar
- persilja, hackad
Serveras med
- bröd
- smör
- ost
Gör så här
- Dela potatis och morot i trevliga lite större bitar. Dela blomkålen i buketter, hacka upp blasten och dela stammen i trevliga bitar. Hacka löken grovt, använder du färsk lök hacka även blasten.
- Smält smöret i en kastrull och stek lök, potatis och morot tills löken är glansig, det ska inte få för mycket färg. Tillsätt blomkålen och rör runt.
- Häll i vattnet samt grönsaksbuljongen, grädde och koka tills potatisen är mjuk, ca 5 min. Vänd ned sockerärter och låt koka 1 minut, dra sedan kastrullen från värmen.
- Tillsätt spenaten samt salta och peppra ordentligt. Toppa med hackad persilja och servera tillsammans med bröd, smör och ost!