Snabb paj med svamp och Västerbottensost

quiche med svamp och västerbottensost
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Snabb paj med svamp och Västerbottensost

17 ingredienser

1 h

En quiche är den perfekta vår/sommarmaten. Enkelt att göra och perfekt att ställa fram på buffén. Här tipsar Fredrik om ett smarrigt recept med svamp och Västerbottensost.

Vintips
Bourgogne Chardonnay 2020
Nr 74613
Seriösa och välgjorda droppar från det kända distriktet Bourgogne. Flaskan är fylld med grillad citrus, gråpäron, nötter, mogna krämiga stenfrukter och finfina mineraler. Snyggt och gott!

Marastoni Vino Nobile di Montepulciano 2018
Nr 55238
Bussigt vin från Toskana fyllt med syror, friska röda körsbär, torkade örter, aptitretande syror och snygga tanniner. Kanonvin till mat eller sällskap.

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Nr 7723
Den vackra flaskan tillför en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 50 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk (3 %)

Fyllning

  • 2 dl svamp, i säsong
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt

Rhode Islanddressing

  • 1 msk svartpeppar (från kvarn)
  • 1 tsk persilja, finhackad
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk tabasco
  • 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda alla ingredienser till en deg.
  2. Tryck ut den i botten på en form och upp på kanterna.
  3. Nagga botten med en gaffel så ev luft kommer ut och inte skapar bubblor.
  4. Förgrädda pajen i 200 grader i ca 10-12 minuter tills den precis fått lite färg.
  5. Fyllning
    Skär svampen i små tärningar, bryn i smör eller olja. Blanda med Västerbottensosten.
  6. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Fördela svampblandningen i formen. Häll över gräddblandningen. Grädda på 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg.
  7. Dressing
    Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen. Det kan inte bli enklare eller godare faktiskt.