Potatiscarpaccio med matjessill, syrad grädde och ponzu

Potatiscarpaccio med matjessill, syrad grädde och ponzu

11 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Abba klassisk matjes
Abba Klassisk matjes produkt 2022

Abba klassisk matjes

En klassiker med given plats vid midsommarfirandet, julbordet och påskbuffén.

Läs mer

Ingredienser

portioner som förrätt
  • 100 g matjessill, i tärningar eller sashimi skivor
  • 0,5 kg färskpotatis
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 silverlök, tunt skivad
  • 1 knippe rädisa, tunna skivor
  • dillkvist (+ finskurna dillstjälkar) [ett par kvistar]
  • 4 msk ponzu
  • 4 tsk dillolja
  • flingsalt
  • peppar

Dillolja

  • 40 g rapsolja
  • 100 g dill, skuren inklusive stjälkarna

Gör så här

  1. Koka potatisen i några minuter tills den är riktigt al dente, den skall kunna gå att skära på mandolin i tunna skivor.
  2. Placera potatisen på en tallrik och en klick creme fraiche. Gör ett litet hål i creme fraichen och häll på dillolja.
  3. Lägg på matjessillen, därefter ponzu och addera sedan resten av ingredienserna, avsluta med salt och peppar.

Dillolja

  1. Värm oljan till 65 grader och kör i dill och oljan i en kannmixer tills den blir en jämn grön olja i ca 5 minuter, häll i ett kaffefilter och låt rinna långsamt.
TIPS!
Abba tipsar!
Abba sill med västerbottenost

Abba tipsar!

Så lägger du in egen sill!

Läs mer