• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Potatiscarpaccio med matjessill, syrad grädde och ponzu

Potatiscarpaccio med matjessill, syrad grädde och ponzu
Abba logga 2020 mörkblå
Abba logga 2020 mörkblå

Potatiscarpaccio med matjessill, syrad grädde och ponzu

4 steg att laga

11 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Ingredienser

  • 100 g matjessill, i tärningar eller sashimi skivor
  • 0,5 kg färskpotatis
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 silverlök, tunt skivad
  • 1 knippe rädisa, tunna skivor
  • dillkvist (+ finskurna dillstjälkar) [ett par kvistar]
  • 4 msk ponzu
  • 4 tsk dillolja
  • flingsalt
  • peppar

Dillolja

  • 40 g rapsolja
  • 100 g dill, skuren inklusive stjälkarna

Gör så här

  1. Koka potatisen i några minuter tills den är riktigt al dente, den skall kunna gå att skära på mandolin i tunna skivor.
  2. Placera potatisen på en tallrik och en klick creme fraiche. Gör ett litet hål i creme fraichen och häll på dillolja.
  3. Lägg på matjessillen, därefter ponzu och addera sedan resten av ingredienserna, avsluta med salt och peppar.
  4. Dillolja
    Värm oljan till 65 grader och kör i dill och oljan i en kannmixer tills den blir en jämn grön olja i ca 5 minuter, häll i ett kaffefilter och låt rinna långsamt.