Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Havskräftsoppa med fänkål
Havskräftsoppa med fänkål
10
Spara
Av:
Norbert Lang
Från:
Nyhetsmorgon
18
ingredienser
Bakverk
Fest
Glutenfri bakning
Glutenfria middagstips
Nyårsmat
Skaldjur
Soppa
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
Ingredienser
portioner
Havskräftsfond
ca 1 kg skal av havskräftor
1 msk olja
2 morötter
1 fänkål
8 dl fiskbuljong
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 tsk timjan
10 vitpepparkorn
4 cl cognac
Soppa
7 dl kräftfond
3 dl grädde
2 cl cognac
1 purjolök
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Fond
Skala och hacka grönsakerna.
Värm olja i stor kastrull.
Lägg ner kräftskal, tomatpuré och grönsaker och fräs under omrörning.
När det börjat få fin färg, ta bort kastrullen från spis och köksfläkt, häll på konjak och bränn av skalen genom att tända på ångorna.
Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar och häll sedan på vatten så att det täcker skalen.
Koka på medelvärme i 30 minuter.
Sila av fonden i tät sil.
Låt fonden koka ner till hälften.
Soppa
Koka upp fond, grädde och konjak.
Smaka av med salt och peppar.
Vill du skumma soppan värmer du upp 1 dl mjölk i en egen kastrull.
Slå sedan på lika mycket av soppan, ca 1/2 dl och mixa detta med en mixerstav.
Använd en sked för att lägga skummet överst på soppan innan servering.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut