Mustig skogssvampssoppa

22 röster
30 m
4

Varm och mustig svampsoppa smaksatt med svart vinbärsgelé, ädelost och en skvätt cognac. Toppa med smörstekta brödkrutonger och servera som en festlig och god förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 300 g skogssvamp (kantareller, trattisar)
  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk gräslök
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl svampbuljong
  • 1 msk persilja
  • 2 msk svart vinbärsgelé
  • 1 tsk ädelost
  • en skvätt cognac
  • salt och peppar

Topping

  • 2 skivor gott ljust bröd
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Rensa och hacka svampen grovt. Fräs i smöret i en kastrull. Lägg undan och spara ca 100 g av svampen till senare.
  2. Pressa i vitlöken och fräs samman med svampen i kastrullen. Tillsätt gräslök, grädde, vin och buljong. Låt allt koka i 10 minuter.
  3. Tillsätt persilja, gelé och ädelost. Mixa allt med en mixer och låt allt koka upp sakta.
  4. Tillsätt de hela sparade svamparna. Red av soppan med mjöl och vatten om det behövs. Tillsätt till sist cognac efter smak och tycke och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär ett par brödskivor till krutonger och stek i smör i en stekpanna tills de har den yta du önskar.
  6. Servera gärna med rostat bröd med vitlökssmör och ett gott dessertvin som passar till svampsoppa.
10 november 2016

Laddar fler recept