Mustig skogssvampssoppa

POPULÄRT
Mustig skogssvampssoppa
Foto: TV4

Mustig skogssvampssoppa

Av: Markus - Bromölla/Sölvesborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 m

Varm och mustig svampsoppa smaksatt med  svart vinbärsgelé, ädelost och en skvätt cognac. Toppa med smörstekta brödkrutonger och servera som en festlig och god förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 300 g skogssvamp (kantareller, trattisar)
  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk gräslök
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl svampbuljong
  • 1 msk persilja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk ädelost
  • en skvätt cognac
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 skivor vitt bröd
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Rensa och hacka svampen grovt. Fräs i smöret i en kastrull. Lägg undan och spara ca 100 g av svampen till senare.
  2. Pressa i vitlöken och fräs samman med svampen i kastrullen. Tillsätt gräslök, grädde, vin och buljong. Låt allt koka i 10 minuter.
  3. Tillsätt persilja, gelé och ädelost. Mixa allt med en mixer och låt allt koka upp sakta.
  4. Tillsätt de hela sparade svamparna. Red av soppan med mjöl och vatten om det behövs. Tillsätt till sist cognac efter smak och tycke och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär ett par brödskivor till krutonger och stek i smör i en stekpanna tills de har den yta du önskar.
  6. Servera gärna med rostat bröd med vitlökssmör och ett gott dessertvin som passar till svampsoppa.