Krämig fiskgratäng med rostade rotsaker och spetskål

19 röster
30 min4
4

Gräddig och lättlagad fiskrätt smaksatt med basilika som tillagas i ugnen tillsammans med en mix av grönsaker som spetskål, fänkål och rotfrukter.  

Visa mer
30 min4
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g torskfilé
  • 300 g kålrot
  • 2 morötter
  • 2 sötpotatisar, små
  • 1 fänkål, liten
  • 500 g spetskål
  • 1 rödlök
  • 1 msk timjan, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 citron, saften
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl basilikablad, strimlade
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala kålrot, morötter och potatis. Skär dem i små jämnstora bitar. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Dela kålhuvudet, skär bort rotstocken och skär kålen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ställ in plåten i ugnen ca 10-15 minuter eller tills allt mjuknat men fortfarande har spänst.
  3. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg spetskålen för sig och blanda det övriga. Strö över timjan, salt och peppar. Ringla över olivolja.
  4. Häll lite olivolja i en kastrull, tillsätt schalottenlöken och fräs den på låg värme tills den är mjuk och glansig.
  5. Häll under omröring i citronsaft, grädde, salt och peppar. Koka såsen i ca 5 minuter eller tills den reducerats till ca 2/3. Smaka av, blanda i basilikan och ställ åt sidan.
  6. Lägg fiskfiléerna i en smord ugnsform. Salta, peppra och ringla över lite olivolja. Häll såsen över fisken och låt stå i ugnen i ca 10-12 minuter. Prova med gaffel om fisken är genomkokt. Servera fisken med de rostade grönsakerna.
22 september 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept