Knatteplock - matintroduktion för de minsta
Berätta om resan med Knatteplock - hur började det?
Allt började på Instagram där jag startade kontot Knatteplock som en matdagbok för min dotter när hon skulle börja äta mat. Hon var då ca 8 månader, och nu är hon 4,5 år. Bonnies matstart var utmanande då hon inte ville bli matad alls. Jag snubblade över konceptet plockmat och BLW på sociala medier och testade då att låta henne äta själv. Det var hon mycket mer taggad på och det blev väldigt kul tyckte jag. Mitt intresse och fascination för plockmat blev stort och jag ville därför dela med mig om vad jag lagade/bakade och vad hon åt. Det visade sig att det var många som tyckte det var kul och inspirerade att ta del av, och på den vägen var det.
Läs mer om Baby Led Weaning här!
Idag är Knatteplock mycket mer än en matdagbok på Instagram. Det är böcker, produkter, barnmat, kurs och mer därtill. Min vision är att det ska vara föräldrars trygga ledstjärna i matintroduktionen och matresan.
Recept från första boken med Knatteplock.
Frågan alla ställer sig: hur får man sina barn att gilla mat?
Barns inställning och relation till mat påverkas både av gener och miljö. Eftersom gener spelar stor roll så är det inte alltid man kan påverka så mycket även om miljön är ”perfekt”. Men det man som förälder kan göra är att börja tidigt med att variera olika smaker och konsistenser, så att barnet lär sig uppskatta all möjlig mat när barnet är som mest mottaglig för det. Sen är det viktigt att göra mat till något roligt och härligt och det gör man bäst genom att inte truga, pressa eller stressa barnet i matsituationerna. Låt mat vara något lekfullt och spännande, genom att exempelvis bjuda in dem i köket.
Vad ska man tänka på när det kommer till matintroduktion?
Att börja smått samt ta det stegvis och med ro. Barnet behöver inte äta några mängder från 6-månadersdagen, utan bröstmjölk eller ersättning är en väldigt bra näringsbas fortfarande. Börja gärna med järnrik mat, då järn är det näringsämne som små barn behöver mycket av och som de inte får i så stor utsträckning av bröstmjölk.
Underbar frukosträtt för barn - banana scramble.
Du har gett ut tre otroliga böcker - vilka är dina all time favoritrecept?
Åh tack och bra fråga… Jag älskar såklart grötpinnarna från första boken, de har bakats minst 1000 gånger här hemma till bägge barnen. Sen gillar jag verkligen den gröna pastan från andra boken, den har jag hört kan få även de mest petiga barnen att äta grönsaker och bönor – då de integrerade i såsen. Från glassboken så älskar jag citron – och cashewglassen för den smakar så mycket och är såååå krämig.
Vad lagar du oftast till dina barn hemma?
Vi äter faktiskt mycket wraps till vardags. Det går att variera i all oändlighet och man kan ta lite av det som finns i kylen – grönsaker, kyckling, bönor etc. Och det finns något som alla gillar på bordet. Sen brukar jag även laga grytor, paj, ugnsomelett, matiga sallader, nudelrätter, pastarätter m.m.
Vilka är dina barns favoriträtter?
Björn på snart 2 år älskar allt med pasta eller nudlar. Så pad thai är en favorit bland annat. Bonnie är en pizzaälskare av rang. Vi gör mycket egen pizza hemma och det är alltid lika festligt.
Några tips för en förälder som kämpar med att få sitt barn att äta och smaka på mat?
Även fast det är svårt – sluta pressa och truga. Det finns forskning som visar att när vi tjatar på våra barn att de ska smaka och äta, så får det ofta motsatt effekt. Matbordet kan användas som en scen för barnet att testa gränser, vilket gör att de gärna gör tvärtom vad man säger (speciellt i åldrarna 2-6 år). Det bästa är att locka till matglädje på andra sätt. Är det ett litet barn kan man testa att sätta barnet i knät och äta från samma eller olika tallrikar. Det är även viktigt att äta tillsammans med sitt barn, och gärna samma mat, även från start. Barn lär sig så mycket av oss föräldrar och vi är deras största förebilder! Man kan också bjuda in barnet till köket så att barnet får bekanta sig med maten där. Eller kanske låta barnet välja av olika alternativ att lägga på tallriken så att barnet får känna sig mer i kontroll.
Äppelpajglass - två underbara smaker i ett.
Många tycker det är jobbigt att låta barnen äta och kladda med maten - finns det några fördelar med det?
Ja kladdet har faktiskt ett syfte, tro det eller ej. Det låter barnet utforska maten med alla sinnen, något som är väldigt viktigt för barnets äventyrsresa med mat. Mat är ju något helt nytt för småbarn och det är klart att de vill känna, lukta, smeta, kasta och kladda för att se vad som händer innan de stoppar maten i munnen. Såklart kan man acceptera det inom rimliga gränser, men lite kladd är faktiskt bra för barnen.