Blåbärsfritters med bönor

NYHET
Blåbärsfritters med bönor
Foto: Sebastian Oresten
Elin Oresten
Elin Oresten

Blåbärsfritters med bönor

7 ingredienser

15 min

"Detta är en söt variant av fritters med blåbär som även passar barn som inte tål ägg då de är äggfria. En söt fritter är lite som en kompakt pannkaka och kan serveras som den är eller exempelvis med en klick yoghurt." /Elin

Ingredienser

st
  • 1 banan (mogen)
  • 1 dl vita bönor, kokta
  • 1 dl mjölk (eller berikad vegetabilisk dryck)
  • 1 dl dinkelmjöl, siktat (eller fullkornsmjöl för mer fibrer och näring)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl blåbär (använder du frysta blåbär är det bra att blanda dem med 1 msk majsstärkelse innan så att vätskan minskar)
  • rapsolja, till stekning (eller smör)

Gör så här

  1. Mixa eller mosa banan och sköljda bönor till en puré i en bunke. Blanda i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl och bakpulver i bananblandningen. Rör i blåbären.
  3. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna. Klicka i ca 0,5 dl smet i stekpannan per fritter. Vänd på dem när det börjar bubbla på ovansidan och stek tills den andra sidan också fått lite färg.

Åldersanpassning
6–9 månader: Skär frittern i långa bitar (ca 2 x 5 cm) eller i halvor.
9*–12 månader: Skär frittern i små munsbitar (1 x 1 cm) som enkelt kan plockas upp med pincettgreppet.
12 månader och uppåt: Skär fritters i små munsbitar (1 x 1 cm) eller servera dem hela så att barnet kan gnaga på dem.

  • När barnet utvecklat ett pincettgrepp.