Jennies bjudmiddag med räkröra i salladsblad och torsk med brynt sojasmör

koket.se
Jennies bjudmiddag med räkröra i salladsblad och torsk med brynt sojasmör
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Jennies bjudmiddag med räkröra i salladsblad och torsk med brynt sojasmör

20 ingredienser

45 min

Jennie Walldén bjuder på den här otroligt goda middagen där du fixar såväl drinktilltugg som lyxig huvudrätt på tiden av vad en vanlig middag tar. Het och krämig räkröra i krispigt salladsblad  och en perfekt tillagad torsk med färskpotatis.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Förrätt

  • 300 g skalade räkor
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 3 msk majonnäs
  • 1-2 tsk sriracha
  • 1 msk sweet chilisås
  • 0,5 limefrukt, färskpressad saft
  • 2 hjärtsalladshuvud
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 röd chilifrukt, finhackad

Torskrygg med brynt smör

  • 4 bitar torskrygg, à 200 g
  • 100 g smör, att bryna
  • 25 g smör, till stekning
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 400 g grön sparris
  • 8 rädisor
  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • färskpotatis, nykokt

Gör så här

Förrätt

  1. Låt räkorna rinna av väl i sil.
  2. Blanda majonnäs med sriracha, sweet chilisås och några droppar limesaft. Rör ner skivad salladslök och räkor, blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär av bottnen på hjärtsalladen och lossa bladen från varandra. Lägg dem på ett stort fat. Lägg en klick het räkröra i salladsbladen, toppa med svarta sesamfrön och hackad chili.

Varmrätt

  1. Strö salt på torskbitarna och låt stå i några minuter.
  2. Skiva rädisorna tunt. Grovhacka hasselnötterna.
  3. Bryn smöret tills det blir hasselnötsbrunt och doftar kola i en liten kastrull. Dra av från värmen och vispa ner sherryvinäger och soja.
  4. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 minuter.
  5. Torka av torsken och stek gyllene i smör i en stekpanna. Några minuter per sida räcker. Peppra.
  6. Lägg upp den nystekta torsken med sparris och skeda över det brynta smöret. Garnera med rädisor och hasselnötter. Servera med nykokt färskpotatis.