• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos

Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos

5 steg att laga

17 ingredienser

1 h

Klassisk fiskgratäng med krämig sås, här vackert gul med smak av curry, dill, räkor och pommes duchesse. Festlig vardagsmiddag helt enkelt!

Ingredienser

4 portioner

Pommes duchesse

  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Torsk

  • 600 g torskfilé

Currysås

  • 50 g smör
  • 2 msk curry
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 4 klyfta citron
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Potatismos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen och blanda med mjölk, smör och äggulor. Smaka av med salt. Häll upp i spritspåse med tyll.
  2. Fisk
    Salta och peppra fisken runt om. Vik ihop den. Lägg i mitten av en ugnssäker form. Spritsa moset runt fisken.
  3. Currysås
    Smält smör med curry i en liten kastrull. Vispa i vetemjöl. Tillsätt mjölk och grädde, låt koka några minuter. Smaka av med salt och socker.
  4. Häll såsen över fisken. Grädda i ugnen på 225 grader ca 30 minuter tills fisken är genombakad och potatismoset fått färg.
  5. Topping
    Fördela räkorna över fiskgratängen när den är klar. Garnera med dill och citron.