Filodegspaj med kantareller, purjolök och vällagrad ost

Filodegspaj med kantareller, purjolök och vällagrad ost
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Filodegspaj med kantareller, purjolök och vällagrad ost

33

5 steg att laga

15 ingredienser

45 m

En vegetarisk paj som passar perfekt till kräftskivan! Ostpaj i filodegsskal med kantareller, purjolök och spenat.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Pajbotten

  • 250 g fryst filodeg, tinad
  • 25 g smör

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 500 g kantareller
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 50 g babyspenat
  • 300 g vällagrad ost (t ex Västerbottensost)

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajbotten
    Fördela degen i formen och pensla med smör. Klipp sedan bort överbliven filodeg runt pajformen. Förgrädda skalet i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.
  2. Fyllning
    Skiva purjolöken och koka mjuk i saltat vatten. Kyl ner med kallt vatten.
  3. Stek kantarellerna i olja tills vattnet har försvunnit. Tillsätt då smöret och stek kantarellerna gyllenbruna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda upp kantarellerna med purjolöken, spenat och riven ost. Lägg över i pajformen.
  5. Äggstanning
    Vispa ihop alla ingredienser ordentligt och slå över fyllningen i pajskalet. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter, tills stanningen satt sig.