Därför firas Thanksgiving

Nej, Thanksgiving är inte samma högtid som svenska tacksägelsedagen. Och inte heller samma som allhelgonahelgen.
Här får du en snabb summering varför Thanksgiving firas!

När firas Thanksgiving?

Fjärde torsdagen i november börjar thanksgiving-helgen, som är en nationell högtid i USA.

Så började det.....

År 1620 emigrerade ett gäng protestantiska pilgrimer från England till USA. Den tre månader långa båtresan över Atlanten med skeppet Mayflower, tärde hårt på pilgrimerna som både var sjuka och undernärda när de anlände i augusti 1620.

Ett halvår senare, i december,  hade pilgrimerna lyckats grunda staden Plymouth i Massachusetts. Den första vintern slog hårt mot gruppen, då bristen på mat och dålig skörd ledde till att många dog.

De nyanlända fick då hjälp av urinvånarna, indianerna, med både mat och att skapa nya odlingar. Året därpå var kolonisatörerna åter starka och friska och höstskörden var lyckosam.

Som tack bjöd de in indianerna till stor skördefest i september 1621. Enligt guvernörens dagbok bjöds det på vildankor, gäss, majs och pumpa. Detta är grunden till det som firas ännu idag - Thanksgiving.

Sötpotatisen var dyr - den sågs som ett afrodisiakum

Maten då och nu

Socker var på denna tid ovanligt, potatisen var ännu inte utbredd liksom smör och mjöl fanns inte heller hos pilgrimerna. Sötpotatisen var dyr då den sågs som ett afrodisiakum.

Den traditionella pumpapajen kom till på mitten av 1700-talet och vartefter har rätterna kring Thanksgiving utvecklats, men alltid haft tema höstskörd.

Prova att göra Tommy Myllymäkis "Pumpa- och getostpaj"

Mattraditionerna varierar lite kring Thanksgiving beroende på var i USA som man bor. 

Men huvudingredienserna brukar idag vara kalkon med fyllning, sötpotatis, tranbärssås, majsbröd, gryta med gröna bönor och pumpapaj.

Efter Thanksgiving och Black friday drar julhandeln igång

Thanksgiving idag

Sedan 1863 har Thanksgiving varit en nationell helg i USA och firas den fjärde torsdagen i november. Helgen firas i fyra dagar och är en av USAs mest folkkära högtider då familj och vänner samlas. Högtiden genomsyras av gemenskap, vänlighet och en social öppenhet.

Dagen efter Thanksgiving kallas för Black Friday, vilket är den största readagen på året. En tradition som hela Europa anammat starkt de senaste åren. Efter Thanksgiving drar julhandeln igång och det är fritt fram att julpynta sina hem.

Prova Ernst fantastiska recept på fylld julklkon >>>


Förrätter med pumpa

Goda vardagsräddare med kalkon