• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Ernsts fyllda julkalkon

158 röster
ca 2 h 30 m

Denna kalkonrätt blir lätt huvudnumret på julbordet och fyllningen med fläskfärs, kycklinglever, torkad frukt, lök och grädde är i sig en delikatess.

ca 2 h 30 m

Du behöver

  • 4 kg kalkon, hel
  • 1 gul lök
  • 200 g rökt skinka (eller sidfläsk)
  • 10 torkade aprikoser
  • 10 katrinplommon
  • inkråm från kalkonen, om detta medföljer
  • 3 ägg
  • 3 skiva formfranska
  • 2 dl grädde
  • 200 g kycklinglever
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar
  • 250 g fläskfärs
  • 0,5 dl tranbär
  • 200 g smör
  • 2 citroner
  • 3 äpplen
  • 1 rödlök

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt gallret längst ner i ugnen
  2. Klipp bort ryggraden på kalkonen med en ren sekatör eller fågelsax.
  3. Salta och peppra insida och utsida. Bind upp kalkonen med steksnöre.
  4. Skala och dela upp löken i mindre bitar, skär ner det rökta fläsket i mindre bitar, tillsätt torkade aprikoser och katrinplommon i en matberedare tillsammans med innanmätet på kalkonen samt kycklinglevern. Tillsätt äggen, skär ner brödet och blöt upp brödet i grädde, avsluta med persiljan. Salta och peppra.
  5. Kör ingredienserna i matberedare till en smet. Blanda upp med fläskfärsen och tranbär i en rymlig bunke.
  6. Fyll kalkonen med färssmeten och gör en köttfärslimpa av resten av patésmeten.
  7. Smält smöret och pensla kalkonen.
  8. Placera kalkonen på en plåt tillsammans med patén. Dela citronerna och pressa ut över kyckling, låt citronskalen gå med på plåten, dela en rödlök och äpplen och lägg på plåten tillsammans med citron och fågel.
  9. Pensla även frukterna, skalen och köttfärslimpan med det smälta smöret.
  10. Baka i ugnen, mät i färsen i kalkonen till 65 grader och i lårbenet till 72 grader, räkna med ca 30 minuter per kg kalkon och fyllning.
17 december 2015