morotsbiffar med halloumi

Bra mat för kropp och knopp

Vi fick chansen att spana in i Tareq Taylor och Sara Asks underbara bok "Det goda livet" - en matig bok om matens påverkan på vår hälsa. Här följer ett utdrag med mat och råvaror från boken som kan mins­ka risken för några av de vanligaste sjukdomarna i vår del av världen, som hjärt­- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och dia­betes typ 2. Och bäst av allt – det går att laga fantastiskt mycket gott av dem!

Fullkorn
I fullkorn behålls skal och grodd på sädesslaget, vilket gör att det blir väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Fullkorn innehåller också mycket fibrer som bland annat bidrar till mättnad och skyndar på matens passage genom mag¬tarmkanalen.
Det goda livet

Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur är fullproppat med nyttigheter. En bra målsättning är att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Förutom omega-¬3 innehåller fisk bland annat D¬-vitamin, jod och selen.

Grönsaker
Ett bra intag av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är förknippat med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, fetma och vissa former
av cancer. Några av de mest näringsrika grönsakerna är: Ärtor, broccoli, purjolök och blomkål.
rotfrukter på plåt

Baljväxter
Här finns mycket fibrer som magen gillar! Fyllda med vitaminer, mineraler och fibrer är baljväxten ett bra val att lägga på tallriken. En gemensam superkraft hos baljväxter är att de tar relativt lång tid för kroppen att ta upp, vilket gör att de mättar länge. En måltid där baljväxter ingår, antingen i huvudrollen eller som en klick hummus bredvid, kan göra hela måltiden långsammare och bättre.

Frukt och bär
Precis som med grönsakerna så är ett dagligt intag av frukt mycket bra för hälsan. Många kan tycka att det känns lite läskigt då frukt innehåller mycket socker men det finns ingen forskning som indikerar på att fruktets socker skulle ha en negativ effekt på vare sig vikt, blodtryck, blodfetter eller blodsocker. Så frukta på!
Salt äppelsmulpaj

Goda recept från boken