Rotfrukter på plåt
Rotfrukter på plåt
14 ingredienser
40 min
Den absolut enklaste middagen du kan tänka dig. Tillaga dina favoritrotfrukter i ugnen och servera med svarta beelugalinser, fetaost och grön sallad. Lika enkelt som gott.
Ingredienser
- 2 dl belugalinser, torkade
- 1,5 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, morot, sötpotatis, palsternacka, rotselleri och små rödbetor)
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 1 tsk torkad rosmarin (och/eller timjan)
- 200 g getost (chèvre eller fetaost)
Senapsdressing
- 3 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger (gärna vit)
- 0,5 msk dijonsenap
- 0,5 tsk salt
- 1 krm malen svartpeppar
- honung (eventuellt)
Till servering
- 1 förp salladsmix [70 g]
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
- Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
- Skrubba rotfrukterna om de är jordiga. Skär i mindre bitar om de är stora (rödbetor måste skäras i mindre bitar eftersom de tar längre tid i ugnen).
- Lägg rotfrukterna på en plåt, blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
- Vispa ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar till dressingen. Smaka eventuellt av med lite honung. Vänd sedan ner linserna.
- Ta ut rotfrukterna och fördela linserna med dressingen över alltihop. Toppa med sallad och smulad getost och servera direkt.