Rotfrukter på plåt

rotfrukter på plåt
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask

Rotfrukter på plåt

14 ingredienser

40 min

Den absolut enklaste middagen du kan tänka dig. Tillaga dina favoritrotfrukter i ugnen och servera med svarta beelugalinser, fetaost och grön sallad. Lika enkelt som gott.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl belugalinser, torkade
  • 1,5 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, morot, sötpotatis, palsternacka, rotselleri och små rödbetor)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk torkad rosmarin (och/eller timjan)
  • 200 g getost (chèvre eller fetaost)

Senapsdressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger (gärna vit)
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • honung (eventuellt)

Till servering

  • 1 förp salladsmix [70 g]

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft. 
 Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.

  2. Skrubba rotfrukterna om de är jordiga. Skär i mindre bitar om de är stora (rödbetor måste skäras i mindre bitar eftersom de tar längre tid i ugnen).

  3. Lägg rotfrukterna på en plåt, blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
  4. Vispa ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar till dressingen. Smaka eventuellt av med lite honung. Vänd sedan ner linserna.
  5. Ta ut rotfrukterna och fördela linserna med dressingen över alltihop. Toppa med sallad och smulad getost och servera direkt.