• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rotfruktslasagne

Rotfruktslasagne
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Rotfruktslasagne

6 steg att laga

14 ingredienser

1 h

Enklaste lasagnen – även om den behöver en stund i ugnen. Varva bara en röra av bönor, rivna rotfrukter, tomatkross och crème fraiche med lasagneplattor i en form. Skjuts in i ugnen!

Det goda livet - Omslag

Det goda livet

Receptet är ur boken "Det goda livet" av Tareq Taylor och Sara Ask, Bonnier fakta.

Ingredienser

6 portioner
  • 2 förp färdigkokta svarta bönor, alt vita eller kidney (à 400 g)
  • 2 klyfta vitlök
  • 400 g blandade rotfrukter, t ex rotselleri, palsternacka, persiljerot, morot
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 9 lasagneplattor
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 1 kvist basilika

Till servering

  • grönsallad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv rotfrukterna grovt.
  3. Blanda rotfruktsriv, vitlök, crème fraiche, krossade tomater, vatten, olja, örter, salt och peppar i en bunke.
  4. Vänd ner bönorna och blanda runt.
  5. Varva lasagneplattor och rotfruktsröra i en smord ugnsform, cirka 20 x 25 centimeter. Börja och avsluta med bönröra. Strö ost över lasagnen och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter eller tills den har fin färg och lasagneplattorna är mjuka.
  6. Ta ut och toppa eventuellt med några basilikablad. Servera med salladen.