Rotfruktslasagne

POPULÄRT
Rotfruktslasagne
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor porträttSara Ask
Tareq Taylor porträttSara Ask

Rotfruktslasagne

11

14 ingredienser

1 h

Receptet är ur boken "Det goda livet". Enklaste lasagnen – även om den behöver en stund i ugnen. Varva bara en röra av bönor, rivna rotfrukter, tomatkross och crème fraiche med lasagneplattor i en form. Skjuts in i ugnen!

Ingredienser

portioner6
  • 2 förp färdigkokta svarta bönor, alt vita eller kidney (à 400 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g blandade rotfrukter, t ex rotselleri, palsternacka, persiljerot, morot
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 9 lasagneplattor
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 1 kvist basilika

Till servering

  • grönsallad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv rotfrukterna grovt.
  3. Blanda rotfruktsriv, vitlök, crème fraiche, krossade tomater, vatten, olja, örter, salt och peppar i en bunke.
  4. Vänd ner bönorna och blanda runt.
  5. Varva lasagneplattor och rotfruktsröra i en smord ugnsform, cirka 20 x 25 centimeter. Börja och avsluta med bönröra. Strö ost över lasagnen och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter eller tills den har fin färg och lasagneplattorna är mjuka.
  6. Ta ut och toppa eventuellt med några basilikablad. Servera med salladen.