Ugnspannkaka med morötter

Ugnspannkaka med morot
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask

Ugnspannkaka med morötter

24

10 ingredienser

45 min

Receptet är ur boken "Det goda livet". Boosta en klassiker. Ugnspannkakan vinner i smak och färg med några rivna morötter i smeten.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl, eller siktat dinkelmjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl morot, finrivna eller andra rotfrukter
  • smör, till långpannan
  • persilja, hackad (att toppa med, valfritt

Rårörda lingon

  • 225 g lingon, frysta
  • 0,75 dl strösocker

Till servering

  • vitkål

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft. Smöra en ugnsform som är cirka 20 × 30 centimeter.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Blanda ner morotsrivet.
  3. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan fått färg och är klar.
  4. Rårörda lingon
    Lägg frysta lingon i en skål. Rör ihop med strösocker och låt stå och tina en stund.
  5. Servera pannkakan direkt, med rårörda lingon (eller lingonsylt) och gärna vitkålssallad.