Nattjästa rågfrallor

nattjasta ragfrallor
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask

Nattjästa rågfrallor

5 ingredienser

30 min + jästid

Enklare än såhär blir det helt enkelt inte. Rör ihop degen på kvällen och voila - degen är redo att bakas snabbt i ugnen på morgonen. Perfekt lyxig frukost för morgontrötta!

Ingredienser

portioner frallor
  • 12 g jäst (färsk) [0.25 pkt]
  • 3 dl vatten (kalltt)
  • 1,5 dl grovt rågmjöl [80 g]
  • 3,5 dl vetemjöl [210 g]
  • 1 tsk salt
  • 1 dl blandade frön (t ex vallmo¬, solros¬, pumpa¬ och sesamfrön)

Gör så här

  1. På kvällen
    Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna och saltet och rör till en jämn och kladdig deg. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i kylen över natten eller i cirka 10 timmar.
  2. På morgonen
    Värm ugnen till 250 grader, varmluft. Sätt in en plåt i mitten så den blir rejält varm.
  3. Klicka ut degen, med hjälp av två skedar, på ett bakplåtspapper till cirka 12 frallor. Strö frön över – börja med de större för då kilar de mindre in sig i mellanrummen.
  4. Ta ut den heta plåten och dra försiktigt över bakplåtspappret med frallorna. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Ät frallorna med ärtpesto eller något annat pålägg.