Krispig torsk i ugn

POPULÄRT
krispig torsk i ugn
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor ny 2024Sara Ask
Tareq Taylor ny 2024Sara Ask

Krispig torsk i ugn

13 ingredienser

45 min

Enkel lyx när den är som allra bäst. Perfekt tillagad torsk får ett ljuvligt täcke av krispigt bröd och riven lagrad ost. Mums!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 6 torskfiléer (tinade eller färska portionsbitar) [ca 750 g]
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 msk citronskal, finrivet
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk färsk dragon, hackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 4 dl vitt bröd, finhackat (gärna surdeg)
  • 2 dl lagrad ost, riven (t ex väster­bottensost)
  • 300 g körsbärstomater (på kvist)

Till servering

  • potatis, kokt och pressad
  • sallad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Lägg fisken i en smord ugnsform och gnid in den runt om med salt, peppar, citronskal och saft.
  3. Blanda olja, dragon, persilja, bröd och ost i en skål.
  4. Fördela blandningen över fiskbitarna i formen.
  5. Lägg körsbärstomaterna hela bredvid.
  6. Tillaga mitt i ugnen i 15–25 minuter eller tills ytan är gyllene och fisken är klar i mitten. Om du har en termometer ska innertemperaturen vara cirka 
52 grader.
  7. Servera med pressad potatis och gärna en grönsallad.