Äpplen med Elisabeth Johansson

Äpplen med Elisabeth Johansson

Tänk vad mycket gott du kan göra med äpplen. I sin bok "Min äppelbok" bjuder Elisabeth Johansson på en mängd magiska äppelrecept. Vi har valt ut våra tio favoriter ur boken. Här nedan hittar du alla recepten.

Malus, så heter äpple på latin. Namnet sägs komma från kärleksgudinnan Afrodites präst Melus. I mytologin berättas det att Dionysos, natur- och fruktbarhetens gud, skapade äppelträdet som en gåva till Afrodite. Äpple blev därmed kärleksfrukten.

Men äpplet symboliserar även kunskap, det fanns med redan från början där det växte på Kunskapens träd i Edens lustgård. Skär du äpplet på tvären, så får du av kärnhuset ett stjärnlikt mönster som i sin tur förknippas med det femuddiga kunskapspentagramet.

I Norden började man odla fruktträd i samband med kristendomens intåg, och främst då på olika kloster. När vi fick bättre förbindelse med Europa under 1600- och 1700-talen så innebar det även utökade äppelsorter. Under 1800-talet började man sedan odla egna äpplen i Skåne.

Äpple är inte bara gott, det är dessutom nyttigt och en fröjd för ögat. Frukten innehåller såväl fibrer, som c-vitamin och kalium. Så ät dem som det är, eller gör något extra gott med dina äpplen.

Källa: Min äppelbok av Elisabeth Johansson

Recept ur Min äppelbok