Äppelgrottor
Äppelgrottor
9 ingredienser
Supergoda kakor att servera till en kopp kaffe eller till ett glas kall mjölk.
Receptet ger 16 stora kakor.
Ingredienser
- 3 små äpplen (t ex Discovery, Alice, Katja el Ingrid Marie)
- 2 msk rörsocker (eller strösocker)
- 1 tsk malen kanel
- 200 g smör, rumsvarmt + 2 msk till stekning
- 1 tsk vaniljsocker (av god kvalitet)
- 1 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
glasyr
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten, knappt
Gör så här
- Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.
- Stek klyftorna i smör på medelvärme. Stek dem lätt så att de behåller sin krispighet och strö sedan socker och kanel runt om.
- Låt klyftorna svalna och dela dem på mitten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg.
- Arbeta ihop degen med händerna och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle.
- Skär varje rulle i åtta stycken 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
- Gör en grop med en fingertopp eller med tummen i mitten av varje kaka, och lägg i 3-4 äppelbitar i varje grop.
- Grädda kakorna i 10-15 minuter, eller tills de börjar få en gyllene färg.
- Rör ihop glasyren och ringla den över de fortfarande varma kakorna.
- Låt kakorna kallna på galler.