Äppelmuffins med smulkrisp
Äppelmuffins med smulkrisp
17 ingredienser
Mycket goda äppelmuffins med krispig smulpajtopping. Genom att steka äppelklyftorna blir de mjukare, saftigare och fylligare i smaken. Receptet ger 12 st muffins.
Receptet ger 12 st muffins.
Ingredienser
Fyllning
- 2 små äpplen, valfri sort
- 1 msk smör
- 2 msk rörsocker
- 0,5 msk malen kanel
Smuldeg
- 30 g smör, kallt
- 2 msk havregryn
- 2 msk pekannötter, hackade
- 2 msk rörsocker
- 0,5 msk vetemjöl
Muffinssmet
- 2 ägg
- 1,5 dl rörsocker
- 100 g smör
- 2 dl standardmjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 12 muffinspappersformar, 7-8 cm i diameter
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar.
- Stek bitarna i smör och råsocker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan.
- Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen och ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron, tillsätt mjölken och rör ned i äggblandningen.
- Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned och rör ihop till en jämn smet.
- Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldeg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.