Elisabeths saffransäppelkaka
Elisabeths saffransäppelkaka
10 ingredienser
Den perfekta kakan att servera i juletid! En smakvariant får man om man byter ut saffranet mot det finrivna skalet av en apelsin och en matsked av juicen.
Ingredienser
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,5 g saffran
- 4,5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl standardmjölk
- 2-3 äpple (t ex Ingrid Marie eller Karin Schneider)
- 50 g smör, kallt
- 0,5 dl pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 24 centimeter i diameter.
- Rör ihop socker och ägg i en bunke.
- Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ned i äggblandningen.
- Klicka ned smöret och rör ihop till en jämn smet. Blanda i mjölken och fördela smeten i formen.
- Kärna ur, skala och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i cirkelmönster i formen, och tryck ned dem en aning i smeten.
- Hyvla över smöret och strö över pärlsockret.
- Grädda i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig i mitten.
- Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.