Kanelpaj med portvinsäpplen
Kanelpaj med portvinsäpplen
11 ingredienser
En dubbelbakad, kryddig paj med ljuvlig fyllning.
Ingredienser
pajdeg
- 5 dl vetemjöl, knappt
- 2 dl farinsocker
- 1 msk malen kanel
- 150 g smör, kallt
- 3-4 msk vatten, kallt
Fyllning
- 5 äpple (t ex Rubinola, Ingrid Marie eller Röd Gravensteiner)
- 2 dl muscovadosocker
- 1,5 dl portvin
- 100 g mandelmassa
- 1 msk rörsocker
- 1 tsk malen kanel
Gör så här
- Blanda vetemjöl, farinsocker och kanel i en matberedare eller mixer.
- Skär smöret i tärningar, tillsätt dem i mjölblandningen och kör till en smulig blandning. Fortsätt mixa och droppa samtidigt i vatten tills blandningen börjar gå ihop.
- Ta upp degen på ett bakbord och arbeta ihop den. Lägg degen i en tät plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
- Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten.
- Blanda muscovadosocker och portvin i en stekpanna på låg till medelhög värme och koka upp.
- Lägg ned äppelhalvorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter, vänd försiktigt ett par gånger.
- Plocka upp halvorna och låt sirapen som bildats koka ett par minuter till.
- Häll sirapen i en kopp och låt den kallna.
- Dela degen i två bitar och kavla ut till två rundlar. Lägg en degrundel i botten på en pajform eller springform, 24-26 cm i diameter.
- Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen, lägg på äppelhalvorna med snittytan nedåt och ringla över 1 msk av portvinssirapen.
- Lägg på den andra degrundeln som ett lock, och tryck med fingrarna ihop deglock och -botten längs formens kanter.
- Rör ihop råsocker och kanel, pensla locket med kallt vatten, och strö sockerblandningen ovanpå.
- Skär fyra små lufthål i locket med en vass kniv, och grädda pajen i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter.
- Servera med portvinssirapen och vaniljsås eller vaniljglass.