Wasabisill och pilgrimsmusslor med sojasmör

koket.se
Wasabisill och pilgrimsmusslor med sojasmör
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Wasabisill och pilgrimsmusslor med sojasmör

23 ingredienser

45 min

Jennie Walldéns bidrag till julbordet. En supersnabb och krämig matjessill med sting från wasabi samt halstrade pilgrimsmusslor med brynt sojasmör. Lättlagat och otroligt gott!

Sillen räcker till ca 8-10 personer och pilgrimsmusslorna till ca 6 personer på en buffé.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

Krämig wasabisill

  • 500 g matjessill, avrunnen (motsvarar 4 förp à 200 g)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 2-3 msk wasabipasta
  • 2-3 tsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk japansk soja
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka gräslök

Pilgrimsmusslor med blomkål och brynt sojasmör

  • 400 g pilgrimsmussla
  • 1 rödlök
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 tsk honung
  • 1 broccoli
  • 0,5 blomkål
  • 4 msk vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 msk soja
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Gör så här

Wasabisill

  1. Blanda ihop crème fraiche och majonnäs med wasabi, ingefära, vitlök, strösocker och soja.
  2. Häll av och skölj sillen i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Skiva salladslöken tunt och finhacka gräslöken. Lägg i den krämiga såsen tillsammans med den avrunna sillen. Blanda väl och låt stå i kylen några timmar så att smakerna sätter sig. Sillen håller 5-7 dagar i kylen.

Pilgrimsmusslor

  1. Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en skål. Pressa över limesaft och ringla över honung. Rör om väl och låt stå.
  2. Riv den gröna delen (spara stammen) av broccolin grovt på rivjärn. Ställ åt sidan.
  3. Koka broccolistamm och blomkålsbuketter mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Tillsätt grädde i kastrullen och låt grädden koka upp. Mixa blomkål och broccolistam med grädden till en slät puré med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  4. Bryn smör till det blir hasselnötsbrunt och doftar kola i en kastrull. Dra av från värmen, låt svalna något och tillsätt soja, rör om.
  5. Dela pilgrimsmusslorna på tvären. Stek dem i smör och olja i en stekpanna, ca 0,5-1 minut per sida.
  6. Fördela puré, pilgrimsmusslor och rödlök på ett fat och häll det brynta smöret över. Strö över den råvrivna broccolin.
  7. Garnera med plockade persiljeblad. Servera genast.