Västerbottenspaj med kräftstjärtar

Västerbottenspaj med kräftstjärtar
Foto: TV4
8

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 msk iskallt vatten
  • 400 g västerbottenost
  • 4 ägg
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar

Till servering

  • 1 burk kräftstjärtar i lag (380 g)
  • 1 st tomat
  • 0,25 st purjolök
  • rucolablad
  • 2 tsk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform.
  4. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  5. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Riv osten, fördela den i pajskalet och häll sedan på äggstanningen.
  6. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt pajen kallna helt innan den skärs i bitar.
  7. Till servering
    Låt kräftstjärtarna rinna av i durkslag. Skär tomaten i klyftor. Ansa purjolöken och strimla den snett. Blanda kräftsjärtar, purjo och rucolablad. Pressa över citronsaft och fördela på assietter. Skär upp pajen och servera till kräftstjärtarna.
Kommentera receptet

Fler goda recept