• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Västerbottenspaj med kräftstjärtar

66 röster
8
Västerbottenspaj med kräftstjärtar
Foto: TV4
8
8 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 msk vatten, iskallt
  • 400 g västerbottensost
  • 4 ägg
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • 1 förp kräftstjärtar i lag [380 g]
  • 1 tomat
  • 0,25 purjolök
  • rucolasallad
  • 2 tsk citron, pressad

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform.
  4. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  5. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Riv osten, fördela den i pajskalet och häll sedan på äggstanningen.
  6. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt pajen kallna helt innan den skärs i bitar.
  7. Till servering
    Låt kräftstjärtarna rinna av i durkslag. Skär tomaten i klyftor. Ansa purjolöken och strimla den snett. Blanda kräftsjärtar, purjo och rucolablad. Pressa över citronsaft och fördela på assietter. Skär upp pajen och servera till kräftstjärtarna.
17 juni 2011