Tjälknöl med äppelchutney och kantarellsås

Frederik Zäll

Tjälknöl med äppelchutney och kantarellsås

23 ingredienser

8-13 h

Tunt skuren tjälknöl på älgstek, smakrik äppelchutney med ingefära och sherryvinäger och en mustig kantarellsås med konjak och lingon. Hur underbart låter inte det till middag?

Ingredienser

portioner

Tjälknöl

  • 1 kg älgstek (djupfryst)
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn
  • 20 enbär

Kantarellsås med konjak och lingon

  • 3 bananschalottenlökar
  • 200 g gula färska kantareller
  • 2 msk smör
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk viltfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl färska lingon
  • 0,5 dl cognac

Äppelchutney

  • 3 svenska äpplen
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 msk sherryvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm flingsalt

Servering

  • rotsaker, rårivna

Gör så här

Tjälknöl

  1. Lägg den djupfrysta köttbiten på ett galler längst ned i ugnen med en droppform under och värm ugnen till 75 grader. Efter cirka 2-3 timmar borde köttet ha tinat hyfsat, stick då in en stektermometer i mitten av steken. Låt gå tills termometern visar på 65 grader. Det tar mellan 5-10 timmar beroende på köttbitens form och om ni använder varmluftsugn eller ej. Mitt tips är att sätta igång den tidigt, tidigt en morgon när ni har en hemmadag. Då spelar det ingen större roll hur lång tid det tar.
  2. Blanda ihop vatten, salt, socker, lagerblad, lätt mortlade svartpepparkorn och enbär i en kastrull. Koka upp lagen. Lägg det färdigstekta köttet i en stor bunke och häll över den heta lagen. Ställ köttet svalt för att marineras i 4 timmar. Ligger det längre så blir det för salt.

Kantarellsås

  1. Skala och finhacka schalottenlökarna. Ansa svamparna. Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör och stek svamparna så att de släpper sin vätska. Lyft ur svamparna och tillsätt resten av smöret och lökhacket. Stek tills löken mjuknat helt. Vispa i mjölet och slå sedan på fond, grädde och mjölk. Låt sjuda i cirka 10 minuter och tillsätt sedan kantarellerna, lingon och konjak. Låt sjuda ytterligare några minuter och smaka sedan av med salt & svartpeppar. Låt såsen gå till önskad konsistens.

Äppelchutney

  1. Skala och kärna ur äpple och skär i tärningar. Lägg äpple, lök, ingefära, vinäger och socker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 6-7 minuter. Strö över flingsalt och vänd runt.
  2. Servera köttet i tunna skivor med äppelchutney, kantarellsås och en riktigt vacker och krispig råkostsallad.