Fläskkarré scanscan logo svg

Så lyckas du med fläskfilé – allt du behöver veta!

Fläskfilé är den möraste biten på grisen - både prisvärt, saftigt och smakrikt. Men vad krävs egentligen för att få till den ultimata middagen med fläskfilé? Och spelar det någon roll vilket kött man väljer? Vi har svaren!

Scan fläskguide

Välj köttbit med omsorg

Jakten på den perfekta fläskfilén börjar redan i butiken. Att välja svenskt kött är inte bara bra för klimatet, det är också en kvalitetsstämpel! logo_fran_sverigeVisste du till exempel att Sverige har lagkrav på att grisar ska ha tillgång till halm i sin box för att kunna böka runt samt att svenska grisar får behålla sin svans, till skillnad från i många andra länder?
Sverige har dessutom lägst användning av antibiotika i hela EU, bara det är en anledning att välja svenskt kött med stämpeln "Från Sverige".


När är fläskfilé som bäst?

Förr åt man fläskfilé på hösten, eftersom grisarna skulle äta upp sig under sommaren. Men idag kan grisar äta så mycket de vill, när de vill. Det betyder att vi kan köpa fin svensk fläskfilé året om. På Halla gård i Västergötland bor grisarna i ett stort och ljust stall där de kan röra sig fritt och själva välja om de vill vara inomhus eller utomhus. Inomhus har de tillgång till svalkande duschar när det är varmt, och sköna värmegolv när det är ruggigt ute. Och utomhus kan de böka och beta fritt så där som grisar tycker om att göra.

Scan Halla gård stallet
Läs mer om Halla gård här


Rätt innertemperatur

När man tillagar en perfekt fläskfilé är innertemperaturen A och O, då är det allra enklast att använda en köttermometer. Glöm inte att köttet behöver vila lite efter tillagningen - och att det då ofta går upp några grader till i temperatur.

Innertemperatur fläskkött

Scan fläsk temperatur

Smakkompisarna som lyfter fläskfilén

Krydda gärna fläskfilén med något salt - till exempel soja - och komplettera sedan med något sött för en maxad smakupplevelse. I det här receptet på Smakrik fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo används till exempel salt soja och söt crema di balsamico. En riktig hit! Äppelmos är en annan klassiker till fläskfilé.

Smakrik fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo

Fläskfilé passar även mycket bra i gryta! Timjan, svamp och grädde tar din fläskfilégryta till nästa nivå. Spana in det här receptet för en enkel och smakrik fläskfilégryta!

Smakrik fläskfilégryta

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan

Smakrik fläskfilégryta Scan
Högrevsgryta med kantareller Scan
ENKELT
Höstens godaste salsicciagryta Scan
Grillad flankstek med chimichurri Scan
Goda korvtacos Scan
Familjens falukorvsburgare Scan
Ramen med bacon Scan NY