Så lyckas du med fläskfilé – allt du behöver veta!
Välj köttbit med omsorg
Jakten på den perfekta fläskfilén börjar redan i butiken. Att välja svenskt kött är inte bara bra för klimatet, det är också en kvalitetsstämpel! Visste du till exempel att Sverige har lagkrav på att grisar ska ha tillgång till halm i sin box för att kunna böka runt samt att svenska grisar får behålla sin svans, till skillnad från i många andra länder?
Sverige har dessutom lägst användning av antibiotika i hela EU, bara det är en anledning att välja svenskt kött med stämpeln "Från Sverige".
När är fläskfilé som bäst?
Förr åt man fläskfilé på hösten, eftersom grisarna skulle äta upp sig under sommaren. Men idag kan grisar äta så mycket de vill, när de vill. Det betyder att vi kan köpa fin svensk fläskfilé året om. På Halla gård i Västergötland bor grisarna i ett stort och ljust stall där de kan röra sig fritt och själva välja om de vill vara inomhus eller utomhus. Inomhus har de tillgång till svalkande duschar när det är varmt, och sköna värmegolv när det är ruggigt ute. Och utomhus kan de böka och beta fritt så där som grisar tycker om att göra.
Rätt innertemperatur
När man tillagar en perfekt fläskfilé är innertemperaturen A och O, då är det allra enklast att använda en köttermometer. Glöm inte att köttet behöver vila lite efter tillagningen - och att det då ofta går upp några grader till i temperatur.
Innertemperatur fläskkött
Smakkompisarna som lyfter fläskfilén
Krydda gärna fläskfilén med något salt - till exempel soja - och komplettera sedan med något sött för en maxad smakupplevelse. I det här receptet på Smakrik fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo används till exempel salt soja och söt crema di balsamico. En riktig hit! Äppelmos är en annan klassiker till fläskfilé.
Fläskfilé passar även mycket bra i gryta! Timjan, svamp och grädde tar din fläskfilégryta till nästa nivå. Spana in det här receptet för en enkel och smakrik fläskfilégryta!